Това е още една рецепта от книгата " Вкусно с Ела всеки ден " и идея да разнообразите постното меню у дома.Киноата се вари по класическия начин както в други рецепти от тази книга - с лимонов сок, вряща вода и сол на тих огън.Гарнира се с печени лешници, краставица, рукула и лют червен пипер. Аз използвах сурови , накиснати във вода лешници и сладък червен пушен пипер, защото рукулата е достатъчно пикантна.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 1 ПОРЦИЯ :
60 грама киноа
сок от 1/2 лимон
250 мл. вряща вода
сол
1 шепа лешници / 40 грама /
1/2 ч.л. лют червен пипер / за поръсване /
1/2. малка краставица
голяма шепа рукула
Дресинг :
2 с.л. бадемово масло
2 с.л. зехтин
2 с.л. вода
сол
сок от 1/2 лимон
1/2 ч.л. едромлян лют червен пипер / пушен червен сладък пипер /
" Това е любимата ми вечеря след йога или тренировка във фитнеса , защото се приготвя бързо и възстановява енергията, изразходена при физически натоварвания - казва Ела. Комбинацията от киноа, бадемово масло и лешници е много засищаща и след като вечеряте се чувствате отпочинали и удовлетворени.Искам само да Ви предупредя, че дресингът е неустоим и е възможно като мен да го хапнете целия, преди киноата да се е сварила, затова имайте готовност да направите втора доза. "
Загрейте фурната на 220 градуса / 200 градуса с вентилатор /.
Сложете киноата в дълбок съд с 250 мл. вряща вода, лимоновия сок и малко сол.Оставете да поври 1 - 2 минути и намалете котлона, покрийте с капак и оставете да къкри на тих огън 10 - 15 минути, докато киноата поеме водата и стане рохка, но не на каша.
Междувременно сложете лешниците в тава и ги печете 10 минути, докато станат хрупкави / наблюдавайте ги да не изгорят /.
Нарежете краставицата по дължина на четвъртинки, а след това на осминки.Изрежете семената и нарежете осминките на тънки парченца.
Смесете съставките за дресинга с водата и разбъркайте добре.
Когато киноата е готова, прехвърлете я в купа и добавете лешниците, краставицата и рукулата.Залейте с дресинга и разбъркайте.
Дресингът е подходящ за различни видове зърнени с кремообразната си консистенция и богат вкус, той прави ястията още по - неустоими.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар