КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 17 март 2025 г.

Печена тиква и сладки картофи / Roasted pumpkin and sweet potatoes /

    




         Тази рецепта е от книгата " Вкусно с Ела всеки ден " и както казва авторката : " Апетитната комбинация от сладки картофи и тиква е незаменимо попълнение в кутията с храна.Тя придава богат вкус, внася нотка на сладост и навява носталгия. Така приготвените зеленчуци се съчетават добре почти с всичко и са еднакво вкусни както топли, така и студени, затова можете да ги поднесете като гарнитура към основното ястие."

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ / 4 порции / :

1 тиква сорт " Цигулка "

2 големи сладки картофа

2 ч.л. сладък червен пипер

2 ч.л. сушена мащерка

2 ч.л. сушен риган

1/2 ч.л. лют червен пипер

сол

зехтин

     Загрейте фурната на 220 градуса / 200 градуса с вентилатор /.

     Обелете тиквата, сладките картофи може и да не се белят.Нарежете тиквата и сладките картофи на кубчета около 2,5 кв. см. Сложете ги в тава за печене.

    Поръсете зеленчуците със сладкия и лютия червен пипер, мащерката, ригана и сол и поръсете със зехтин.Разбъркайте, докато всички кубчета са добре оваляни в подправките.

     Печете във фурната 45 - 60 минути, като разбърквате 1 - 2 пъти през това време, за да св изпекат зеленчуците равномерно.Когато извадите тавата от фурната те трябва да са идеално крехки.

    Оставете да изстинат и ги сложете в съд с херметическо затваряне в хладилника.Съхранявайте ги до 4 дни.

    Добре се съчетават с патладжани, зеленчукови салати, пикантен хумос, сирена, гъби и месо.

    Приятен апетит !

    






Няма коментари:

Публикуване на коментар