КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 21 март 2025 г.

Зелена гръцка фава с портокалов сок и портокалова кора / Green Greek fava with orange juice and orange peel /

   



     В много гръцки рецепти се използва портокалов сок.Той е съставка в сосове за салати, в кексове и сладки десерти както и в маринати за месо и риба.Гръцкият грах за фава се приготвя по оригинална рецепта със сок от лимон, но аз добавих и сок от портокал.А корите на портокала и лимона използвах за аранжиране.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :

300 грама зелен гръцки грах за фава

сок от 1 портокал

сок от 1 лимон

1 литър вода

1 глава кромид лук

6 - 7 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

За гариране : маслини, зелен лук, кори от портокал и лимон, капки зехтин

   Измийте граха и го залейте с вода да набъбне за 12 часа.Поставете в тенджера, добавете водата и кипнете на огъня.Намалете температурата и периодично обирайте пяната. Добавете ситно нарязания кромид лук, портокаловия и лимоновия сок.Варете до пълно омеване на граха.Накрая добавете зехтина.

    Когато фавата е готова леко охладете и сервирайте.Гарнирайте по желание.Аз използвах малко маслини, зелен лук, зехтин, 

       Приятен апетит !










Няма коментари:

Публикуване на коментар