В много гръцки рецепти се използва портокалов сок.Той е съставка в сосове за салати, в кексове и сладки десерти както и в маринати за месо и риба.Гръцкият грах за фава се приготвя по оригинална рецепта със сок от лимон, но аз добавих и сок от портокал.А корите на портокала и лимона използвах за аранжиране.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
300 грама зелен гръцки грах за фава
сок от 1 портокал
сок от 1 лимон
1 литър вода
1 глава кромид лук
6 - 7 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
За гариране : маслини, зелен лук, кори от портокал и лимон, капки зехтин
Измийте граха и го залейте с вода да набъбне за 12 часа.Поставете в тенджера, добавете водата и кипнете на огъня.Намалете температурата и периодично обирайте пяната. Добавете ситно нарязания кромид лук, портокаловия и лимоновия сок.Варете до пълно омеване на граха.Накрая добавете зехтина.
Когато фавата е готова леко охладете и сервирайте.Гарнирайте по желание.Аз използвах малко маслини, зелен лук, зехтин,
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар