Тази салата от стръковете на зеления чесън приготвяше навремето моята баба.Сетих се за нея сега когато сестра ми донесе от нашата градина на село цяла торбичка с пресни стръкове.Няма определено количество на чесъна.Приготвяте толкова, колкото ще консумирате в момента или за около 1 седмица. Тази простичка салата може да се съхрани в стъклен съд с капак в хладилника за около 7 - 10 дни.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
стръкове млад зелен чесън / зелена и бяла част /
сол на вкус
вода
оцет
зехтин или олио
няколко маслини за украса
Почистете стръковете чесън и ги измийте хубаво. Нарежете всеки стрък на парчета с дължина около 2 - 2.5 см. В кипяща подсолена вода се вари на умерен огън чесъна до пълно омекване на стъблата. Изважда се от огъня и се охлажда.
В случай,че желаете да съхраните стъблата пригответе стъклен съд с капак, насипете от чесъна и покрийте с течност.Затворете капака и охладете в хладилника.
За директна консумация чесъна се изважда с решетъчна лъжица в съд, добавя се олио / зехтин /, оцет на вкус и се разбърква. Поднася се така без добавки. Може да се гарнира с различни продукти - варено яйце, маслини, магданоз, копър.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар