КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 23 май 2024 г.

Гарнитура от броколи и аспержи със смлян шам - фъстък / Гарнитура от броколи и аспержи със смлян шам - фъстък /



      Тази гарнитура направих от налични в нашия дом продукти.Употребявам броколи и асрежи винаги, когато ги намеря на изгодна цена.Въпреки, че отглеждаме в нашата градина малко реколта от аспержи се налага да купувам.

    Обичам да правя в един съд два продукта и обикновено единия варя, а другия се приготвя с същия съд на пара.И боколите, и аспержите ги варя кратко - 3 - 4 до 5 минути като ги поставям винаги във вряща вода.Използвайте и част от стъблото на броколите. Не го изхвърляйте !

НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ :

250 грама броколи

250 грама аспержи 

3 с.л. с връх шам - фъстък

струйка зехтин

1 щипка келтска сол

1 с.л. винен оцет

Добавки към тази гарнитура :  нарязано на ситно глухарче / дръжки, листа и корени / , айвар

   Почистете аспержите като с ръка отчупите долната твърда част. Измийте и нарежете на ситно стъблата като оставете само връхчетата с дължина 5 - 6 см.Поставете в кошничката на тенджерата за пара.В долната част на тенджерата налейте 500 мл. вода, оставете да кипне и поставете почистените броколи.Сглобете двете части на тенджерата, захлюпете с капака и варете 4 - 5 минути.Свалете от огъня.Охладете.

   В купа смесете броколи, аспержи, сол, оцет, зехтин и шам - фъстък.Внимателно разбъркайте и гарнитурата Ви е готова.Към нея поднесох малко айвар със нарязано на ситно глухарче.

            Приятен апетит !





Няма коментари:

Публикуване на коментар