КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 23 май 2024 г.

Нахут на фурна с червени и зелени пиперки / Chickpeas in the oven with red and green peppers /

 



НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ :

400 грама сух нахут

1 голям морков

1 голяма червена пиперка капия

1 голяма зелена пиперка капия

зехтин

1 с.л. с връх сушен риган

пресен девисил


    Това ястие приготвих без сол.Нахутът е достатъчно сладък когато се вари и запича на фурна. Измийте нахута хубаво и го залейте с вода вечерта.Трябва да престои така 12 часа.Зърната увеличават обема си и по - лесно се своряват.Винаги използвам тенджера под налягане за верене на нахута.Варя го най - малко 40 - 50 минути.Този се наложи да долея с вода и варих още 20 минути.Трябва хубаво да омекне и да се свари.

   В тавичка поставям хартия запечене и изсипвам нахута.Добавям ригана, зехтин,  нарязан на кръгчета морков и нарязаните пиперки на ивички. Разбърквам хубаво и запичам с много малко вода - около 50 мл.Тя е необходима само за задушаване на зеленчуците.Ястието пека под фолио на 180 - 200 градуса.Накрая пека без фолио за да се запече и придобие приятен загар.Поръсвам с пресен лющян / девисил / при сервиране.

          Нахутът е вкусен и топъл, и студен.







Няма коментари:

Публикуване на коментар