НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
400 грама сух нахут
1 голям морков
1 голяма червена пиперка капия
1 голяма зелена пиперка капия
зехтин
1 с.л. с връх сушен риган
пресен девисил
Това ястие приготвих без сол.Нахутът е достатъчно сладък когато се вари и запича на фурна. Измийте нахута хубаво и го залейте с вода вечерта.Трябва да престои така 12 часа.Зърната увеличават обема си и по - лесно се своряват.Винаги използвам тенджера под налягане за верене на нахута.Варя го най - малко 40 - 50 минути.Този се наложи да долея с вода и варих още 20 минути.Трябва хубаво да омекне и да се свари.
В тавичка поставям хартия запечене и изсипвам нахута.Добавям ригана, зехтин, нарязан на кръгчета морков и нарязаните пиперки на ивички. Разбърквам хубаво и запичам с много малко вода - около 50 мл.Тя е необходима само за задушаване на зеленчуците.Ястието пека под фолио на 180 - 200 градуса.Накрая пека без фолио за да се запече и придобие приятен загар.Поръсвам с пресен лющян / девисил / при сервиране.
Нахутът е вкусен и топъл, и студен.
Няма коментари:
Публикуване на коментар