Листата от лобода са много нежни и крехки.В тази рецепта използвах сварена киноа, добавих малко моркови и зелени подправки, зелен лук.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
едри листа от лобода
120 грама бяла сурова киноа
1 литър вода
1 равна с.л. хималайска сол
1 малък морков
1 - 2 стръка зелен лук
1 връзка магданоз
5 - 6 стръка копър
1 кафена чашка зехтин
Измийте и нарежете зеленчуците.Копърът и магданозът на ситно, моркова на кубчета, зеления лук на ситно.
В тенджера с вряща вода поставете измитата киноа, моркова и солта.Варете на тих огън до поемане на течността.Леко охладете и добавете зеления лук, копъра и магданоза.
С тази плънка свийте сармички с листата от лобода.Подредете сармите в тенджера с дебело дъно, поставете 2 едри листа за да не загорят сармичките.Аз направих големи сарми.Листата ми бяха огромни.След дъждовете всяка зеленина е прекрасна.
Подредете сармичките на 1 или 2 реда, покрийте отгоре с листа и изсипете зехтина.Добавете 50 мл. вода за задушаване от парата.Листата ще омекнат бързо.Варете 10 - 15 минути на тих огън.
Сервират се леко топли или студени с лимонов сок.Може да се гарнират с кисело мляко или сос от счукан чесън и оцет.
Приятен апетит !
Няма коментари:
Публикуване на коментар