КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 5 септември 2022 г.

Тиквички на скара - мариновани / Grilled zucchini - marinated /

 

 


   Тази година има много тиквички и не само в нашия дом ги приготвяме.Тези тиквички опитах в съседите, които бяха приготвили и салатата от тученица с лимон и зехтин.

Нещо повече за тиквичките и как да ги приготвяме :

- тиквички с размер 7 - 10 см. се приготвят леко задушени или пържени в зехтин.Могат да се приготвят с различна по вид зеленина.Тези тиквички са прекрасни и за туршия.

- тиквички среден размер - 10 - 22 см. могат да се приготвят сурови /спагети, кръгчета или лентички / както и печени или варени.Печенето може да се осъществи във фурната или на скара.Тези тиквички могат да се пълнят с различни пълнежи.Има и специални тиквички за пълнене, които имат форма подобна на буре.Те са идеалните тиквички за пълнене.

- тиквички с размер 30 - 35 см. са подходящи за пълнене и печене на скара.За пълнене се подбират тиквички - гиганти.Пълнеж на тиквичките може да бъде в постен вариант - соева кайма ; сирене и яйца, кайма, шунка и други според желанието.В италианската кухня тиквичките се пълнят със смес от магданоз, галета и пермезан.

    За тази рецепта са необходими едри тиквички - 22 - 26 см, , нарязани на кръгчета.Дебелината на всяко кръгче е 1 - 1.5 см.Посоляваме леко, печем на скара предварително намазана с мазнина.

   Редим тиквичките в съд като ги подреждаме 1 до друга керемидообразно.Заливаме с марината от зехтин, чесън, оцет и копър.Леко разтръскваме съда и оставяме 2 часа да се мариноват.

   Поднасяме леко топли или студени.

    Приятен апетит !










2 коментара:

  1. Тези тиквички са идеални за гости.Могат да се направят по - рано и да се овкусят преди поднасяне.Идеални са за поднасяне при различни празници, чествания на рожденни и именни дни.

    ОтговорИзтриване