Тази много лесна за приготвяне яхния направих с налични сезонни зеленчуци.Добавих и праз лук, който придава лека сладост и приятен вкус.Моята баба по бащина линия правеше навремето много вкусни яхнии.Лукът, нарязан на ситно беше задължителен.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ :
3 стръка праз лук
1 глава кромид лук
2 моркова
1 зелена пиперка капия
1 червена пиперка капия
5 - 6 дръжки от целина
1/2 литър вода
1 кафена чашка зехтин
сол на вкус
Почистете зеленчуците, измийте ги и ги нарежете - пиперките на ивички, лука, праза и целината на ситно, морковите на кръгчета или полумесеци.
Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно.Добавете лука и праза и налейте 50 мл. от водата.Задушавайте на умерен огън.Добавете 1 ч.л. сол и останалите зеленчуци.Разбъркайте няколко пъти и добавете останалата вода.Варете под капак на тих огън.
Яхнията трябва да остане почти на мазнина, с много малко сос.
Сервира се леко топла или студена ! Да Ви е сладко !
Няма коментари:
Публикуване на коментар