КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 30 септември 2022 г.

Яхния от зеленчуци с праз лук / Stew of vegetables with leeks /

 


    Тази много лесна за приготвяне яхния направих с налични сезонни зеленчуци.Добавих и праз лук, който придава лека сладост и приятен вкус.Моята баба по бащина линия правеше навремето много вкусни яхнии.Лукът, нарязан на ситно беше задължителен.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ : 

3 стръка праз лук

1 глава кромид лук

2 моркова

1 зелена пиперка капия

1 червена пиперка капия

5 - 6 дръжки от целина

1/2 литър вода

1 кафена чашка зехтин

сол на вкус

    Почистете зеленчуците, измийте ги и ги нарежете - пиперките на ивички, лука, праза и целината на ситно, морковите на кръгчета или полумесеци.

   Загрейте зехтина в тенджера с дебело дъно.Добавете лука и праза и налейте 50 мл. от водата.Задушавайте на умерен огън.Добавете 1 ч.л. сол и останалите зеленчуци.Разбъркайте няколко пъти и добавете останалата вода.Варете под капак на тих огън.

   Яхнията трябва да остане почти на мазнина, с много малко сос.

      Сервира се леко топла или студена ! Да Ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар