КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 19 септември 2014 г.

Използване на опростени рецепти в кулинарията за болни и здрави / Use simple recipes in cooking for sick and healthy /

  В днешно време получавам все повече запитвания, относно начина на приготвяне на храната, избора на продуктите и спецификата спрямо отделните заболявания.
   При избора на рецептите винаги избирайте такива, които се приготвят с по - малко продукти.Ако рецептата съдържа няколко вида топлинна обработка, съкратете я и използвайте само единия.Например варене, с последващо запържване или печене ; запържване и последващо печене; варене с последващо паниране и т. н.
   Много от кулинарните рецепти са приготвени с по - сложни технологични обработки каквито са например - запържване и запичане в тесто, обработка на месото в едно ястие по няколко начина, паниране на млечни продукти, запичане на плодове със сирена или на месо с пълнеж от сирена и т.н.
  Употребата на проста  храна е тайната за постигане на добро здраве, изцеление и дълголетие.Здравето е благодат, без него не се постига нищо в живота.Разбираме го, едва когато го загубим и трябва да се борим за него.Здравето на човека е дар от Бога, а периода на живота на всеки човек зависи от Божието благоволение.Изцелението с природни средства и сурова храна е успех, постигнат с цената на много труд, усилия и лишения.
   В този блог аз нямам за цел да покажа сложни и изискани ястия по рецепти, каквито в изобилие имам.Целта ми е да покажа как би следвало да се храним в ежедневието с просто и семпло приготвени ястия.
   Рецептите, които представям са от моята кухня, в повечето случаи набързо приготвени, след работа.Снимките за съжаление, в по - голямата си част са правени вечер, след умората от изминалия работен ден.
  Ако имате възможност, в зависимост от продукта не обработвайте термично храната.Използвайте винаги пресни и с добро качество продукти.Ако използвате зеленчуци или плодове, които са вече завехнали пригответе от тях бульон, или ако това позволява - смути или сок.Старайте се да използвате цялостно растенията - напр.Червено цвекло, ряпа, моркови, репички използвайте с листата, копър - листна част и семена и т.н.
  Когато варите бобови растения винаги сменяйте водата и варете с малко кореноплодни зеленчуци или букет - гарни./ смес от клонки магданоз, целина, дафинов лист, мащерка или други пресни подправки /.Не използвайте сода  , а няколко капки мазнина.Тя  съкращава времето за сваряване.Желателно е след сваряването варивата да се залеят със зехтин или друга растителна мазнина без да се запържват, а подправките да се добавят накрая.В миналото варивата са поднасяни дори без никаква мазнина, а само с малко сушени и пресни подправки.
    Когато приготвяте хляб избирайте различни комбинации от брашна и не добавяйте никакъв набухвател,.Добавете различни  зеленчуци / без домати/.Могат да се добавят пресен или стар лук, пиперки, картофи / сварени /, тиквички, магданоз, копър, сварена или сурова  тиква и други по избор, а също и копривено, глогово, ябълково брашно, маслини.
  Разточете тестото и пригответе палачинки, чапати, тортили или направете кюфтета. Сплескайте ги, оваляйте в мазнина и запечете във фурната / в тавичка /, обръщат се да се изпекат от двете страни.Тези хлебчета стават много вкусни и след изстиването им могат да се съхранят 1 -2 седмици в найлонова торбичка в хладилника.При консумация леко се претоплят.
   При приготвяне на различни сладкиши използвайте рецепти, без добавка на конфитюри и сладка.За пълнеж могат да се използват различни сушени плодове, ядки, тахан.
   Когато приготвяте различни ястия не смесвайте много, а 2 -3 продукта.
 Много хора имат проблеми с дадени органи, а също и със зъбите.За тях храната трябва да бъде приготвена в суров вариант / смляна в блендер/ или пасирана на пюре / във варен вариант./Ако приготвяте супа, използвайте пасатор и пасирайте до получаване на гладък крем.
   Била съм свидетел на хранене на тежко болни хора с храна, присъща за здрав човек, без да се отчита факта, че организмът е болен.След тежки операции или химиотерапия организмът най - напред се захранва със сурови сокове, и то на всеки час по 50 - 100 мл.Ако организмът е в състояние да приеме повече сок, количеството се увеличава.
   Има много тежки случаи, при които са нарушени рефлексите за гълтане и сдъвкване на храната.Тогава може да се дава бульон от сварени зеленчуци и пресни сокове или вода с прибавка на пресен сок.
   Получавам запитвания и въпроси относно замяната на един продукт с друг.Например при хранене без хляб, използвайте просото, нахута, лимеца, царевицата, елдата, овеса.Заменете всички продукти съдържащи бяла захар с мед, кленов сироп, меласа и стевия.В краен случай използвайте кафява захар.В миналото вместо захар е използван сироп от изварен сок от диня или петмез, приготвен от сладка метла.За хранене на човека и животните е използвано също и захарното цвекло.За съжаление тези растения са вече позабравени и само на някои места в селата все още се употребяват.
    Млякото от животински произход в рецептите може да бъде заменено с растително - соево, оризово, мляко от ядки или мляко от житни кълнове.Яйцата могат да се заменят с накиснато във вода ленено семе или семена от чия.
    Всички млечни продукти, каквито са кашкавал, сирене или извара се заменят успешно със зеленчуци и тофу / внимавайте при употреба на това соево сирене, в някои случаи предизвиква киселини ; има значение с какво е пресечено соевото мляко /.Ако сте от хората, които употребяват мляко или млечни продукти не ги загрявайте.
    Използвайте сушените плодове и зеленчуци, само накиснати в хладка вода, не сварени.
Ако употребявате месо, използвайте винаги пресни продукти.Избягвайте готовите колбаси и свинското и заешкото месо.По - диетични меса са агнешко, козе и младо телешко.Пилешкото и пуешкото месо също са диетични. Всички видове меса би следвало да се изключат при тежко болни, хора с подагра, заболявания на стомаха, червата и бъбреците.Те са тежко смилаеми и увеличават киселинността на всички тъкани в организма.В краен случай могат да се използват меса, приготвени по сурово - сушена технология.Ако употрубявате риба използвайте тази, която е прясна и с люспи.Тя също следва да се изключи при тежки заболявания.
   Всички рецепти, приготвени чрез топлинна обработка на продуктите изискват добавяне на повече сол.В суровите рецепти вместо сол може да се употребят маслини, паста от маслини, хималайска сол, морска сол, калиева сол или различни водорасли / за тези, които харесват този вкус ; аз пробвах няколко пъти , но не останах очарована /.Солта трябва да се намали или изключи за определен период при хемороиди, тежки инфекции, язви от различен характер, заболявания на бъбреците, сърдечно - съдови заболявания .
     Изпробвайте различни варианти според поносимостта на организма ви! Всеки продукт може и трябва да бъде заменен с друг при тежки алергии и непоносимост, тежки възпаления на органите и хронични заболявания.
 


 





Няма коментари:

Публикуване на коментар