КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 9 септември 2014 г.

Градински чай / салвия/ / Sage /




Градински  чай - цъфнало растение


        Известната от сем.Устоцветни салвия / Salvia  officinalis / , наричана от народа благородна или градинска салвия, царска салвия, мискетова тревичка, меча пета или градински чай, идва от Южна Европа и у нас се сади в градините.Тя достига от 30- 70 см. височина, срещуположните, сбити листа имат сребрист блясък и излъчват малко горчив, пикантен мирис.Тя расте в тихи, слънчеви кътчета, на шарена сянка.
  Полската салвия / Salvia  pratensis / се среща по откоси, пасища и поляни.Ароматно ухаещите, тъмно - синьовиолетови цветове сияят отдалеч.
    Цветовете на градинската салвия се използват за гаргара и направа на оцет.Листата се събират преди цъфтежа през май и юни.Най - добре е да  се берат на обяд при силно слънце и да се сушат на сянка.Градинската салвия е по - лековита от полската.Тя е била високо ценено лековито растение още от нашите предци.В едно стихче от около 1300 година се казва : " Защо трябва един човек да умре,когато в градината салвия расте ."
   Величаенето на салвията в миналото се вижда и в една хубава стара книга за билките :
" Когато Светата Божия майка трябвало да бяга с детето Христос от Херодес, тя помолила всички цветя в полето да помогнат, но нито едно от тях не дало убежище.Тогава тя се навела към салвията и виж ти - у нея намерила подслон.Под нейните гъсти, закрилящи листа тя се скрила с детенцето си от гонителите на Херодес.Те минали край тях, но не ги видели.Когато опасността преминала Божията майка излязла изпод салвията и заговорила любвеобвилно : " От този момент нататък ти ще бъдеш вечно любимо цвете на хората.Аз ти дарявам силата да ги лекуваш от всяка болест.Спасявай ги от смъртта, както направи и с мен."
   От тогава тревичката цъфти винаги за лек и помощ на хората.
Оцет  от  салвия - цветовете на салвията се поставят, без да се тъпчат в бутилка с широко гърло.Заливат се с натурален оцет, докато ги покрие и престояват на топло място или на слънце 14 дни.Бутилката се покрива с марля.
   Салвията е широко използвана билка и подправка в италианската кухня.Тя служи в малки количества за приготвяне на сосове, ароматизиране на ястия, пилешко или свинско месо.
    Чаят от салвия успешно се прилага при хемороиди.
 


















Няма коментари:

Публикуване на коментар