КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 26 септември 2014 г.

Диета при стомашно - чревни заболявания / Diet in the gastro - intestinal diseases /

  Есента и пролетта са сезоните, които влияят негативно за обостряне на язви, гастрити и колити.Употребявайки сурова храна и билки, не само можем, но и трябва по естествен начин да подобрим състоянието си.
   Преди години се спасих от тежки стомашни болки от язвата употребявайки суров ябълков сок почти цял месец.Много диетолози препоръчват печените ябълки.Вярно е, че те не пречат на храненето т.е. няма болки при употребата им.Но лекуват ли стомаха, след като високата температура е унищожила всички ензими в тях.Имам опит и с употреба на варени и печени картофи.Извода е същия.След хранене почти цял месец с тях при едно изследване се оказа, че червата са направо измити. .Днес при остри болки приемам само суров картофен сок.
   Трябва да се има в предвид, че дните, в които настъпва пролетно и есенно равноденствие / 22 март и 22 септември / са най - критични при всички язваджии.За тези дни е подходящо приемането само на сокове от моркови, сурово зеле и картофи.Не е целесъобразно приемане на друга храна, тъй като има смяна на движението на стомашните сокове.
  За стомашните болки причините са много и трябва да се изясняват навреме, но значение има и движението на жлъчния сок / превита жлъчка /, стеснения в различни участъци на стомаха при входа или изхода на храната и други.Приемането на силни и остри подправки, каквито са черен пипер, бял пипер, розов пипер, мариновани / не сушени, червени / люти чушлета, чесън, лук, синапено семе и горчица и др.с остър вкус оказват неблагоприятно въздействие.
  При проблеми със стомаха и червата трябва да се изключи употребата на топлинно обработени домати, както и майонеза, плодовете да се приемат смлени в пасатор.Грозде / особено черно / и диня се приемат без семките и люспите.Сокът и салатата от прясна жълта тиква са много подходящи.Всички зеленолистни се примат под форма на пюрета или смутита.Всички супи, ако са топлинно обработени се приемат под форма на крем - супи.
   Важно значение за доброто състояние на стомашно - чревния тракт има състоянието на зъбите.Зъбният камък трябва да се почиства винаги преди настъпване на пролетния и есенния сезон.При силни стомашни болки може да се приемат чайове от босилек, жълт кантарион, живовляк, смрадлика. / в 200 мл. вода се запарва само един лист  за 1 минута / Тези билки могат да се стрият на прах, когато са сушени и да се добавят в зехтин или мед.Двойно преварената домашна ракия също помага при силни болки, взема се по  1 с.л.За предотвратяване на високата стомашна киселинност помага приемането на сок от кромид лук.Взема се 1 глава лук и се настъргва на ситното ренде, смесва се с 1 ч.л. мед.Това се прави вечер, а сутрин се изпива сока.Всеки ден, през цялата година е добре да се пие сутрин на гладно чист зехтин.При силни болки и кризи да се пие топла, почти гореща вода, а при диетата да се употребяват банани и смлени круши и ябълки.
   Храната трябва да е приготвена винаги смляна - сурова или топлинно обработена чрез щадяща топлинна обработка.Ето растенията, които помагат при всички проблеми със стомаха и червата :
- моркови
- целина
- магданоз
- кокос / плода или коксовото масло /
- суров картофен сок
- сок от сурово зеле
- спанак / суров, в никакъв случай топлинно обработен /
- цвекло
- краставица
- лимонов сок
- цариче
- салвия / при проблеми с венците и хемороиди /
- мащерка
- камшик
- корени от аир / приготвя се под форма на студен извлек /
- невен и бял равнец
- лайка
- коприва
- сок от зрели плодчета на бъзак
- енчец / болки в червата /
- слез
- нерафиниран студено - пресован зехтин / пие се сутрин на гладно /
- орехово масло / накисват се орехови ядки в масло / база /, което може да е зехтин.Ядките, когато са ненакиснати във вода и смлени под форма на мляко дават киселини.
- краве масло, разбито с мед
- ликьор или силна домашна ракия със зелени орехчета
- ряпа и кресон / при хемороиди /
- ленено семе
- босилек
- синя жлъчка
  Използвайте плодовете и зеленчуците при всички подобни проблеми под формата на сокове или пюрета, а билките - в сурово състояние, под форма на чайове или билкови масла.Имайте в предвид, че проблемите с червата, както и хемороидите също изискват липсата на остри и дразнещи подправки и тестени изделия.При остри възпаления на дебелото черво и хемороиди се изключва употребата на чесън, лук, люти чушки, хрян, синап.За хемороиди е добре да се пие чай от салвия, сок от плодчетата на бъзак и да се гълта / без да се допира до зъбите / по едно грахово зърно от грудките на дивия лапад / змийска хурка /.
   Употребата на нахута, суров или топлинно обработен е целесъобразно при всички заболявания на храносмилателната система, както и употребата на сладки картофи / батати /.

4 коментара:

  1. Морковите сурови или сварени да се консумират ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      суровият морковен сок помага при стомашно - чревни заболявания.Ситно настъргани сурови моркови могат да се консумират.Също и варени, дори пасирани.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Здравейте,четох за сок от сурово зеле , че помага много ,Вие консумирали ли сте и вашите отзиви ? Провокирал бил много газове .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      да, сокът от сурово зеле наистина помага.Аз имам язва и съм ползвала както сок от моркови така и сок от сурово зеле.Сокът от зелето помага и при много други страдания.Но също помага при стомашно - чревни заболявания.Има проблем с газовете, но това е може би ако организма не е добре прочистен.Даже много слабо солената зелева чорба с добавка на лимони и лимонов сок помага за добро очистване на целия организъм.
      Поздрави !

      Изтриване