КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 16 септември 2014 г.

Сироп от плодчетата на бъзак / Syrup fruits of the bazak /





  Черният бъзак / Sambucus nigra / вирее навред из България, всеки го познава.Но не всеки знае каква изумителна целебна мощ се крие в това растение.То е цяла аптека срущу какви ли не заболявания.Лечителят Петър Димков веднъж наблюдава как лястовиците, преди да отлетят на юг няколко дни наред лакомо кълват зърната на бъза и се зареждат със сили да прелетят огромното разстояние.Бъзакът е храст с височина около 1.5 м., продчетата му са обърнати нагоре и когато узреят са с черен цвят.
  Това чудодейно растение се използва цялостно - листа, цвят, стебло, плод и корени.Представлява кичест жълто - бял букет, цъфти през май и юни.Бере се преди да е презрял.Суши се на сенчесто, проветриво място или в електрическа домашна сушилня.
  Цветът служи за чай, против простуда,пресипнал глас, затруднено уриниране, задух, възпаление на бъбреците и пикочно - половите пътища.От листата брани на Еньовден / 24 юни / се приготвя отвара.Корите и младите пролетни филизи служат както за приготвяне на отвара / при диабет/, така също и за приготвяне на мехлем със свинска мас.
   Плодът е най - активната част на растението, бере се в края на август и началото на септември.Задължително се бере добре узрял, без зелени плодчета / ако има такива се премахват /.Плодът може да се набере и вече изсушен, на чепките от слънцето в по - късните дни на септември и октомври.
    Този лечебен сироп приготвям всяка година за моето семейство.Богат е на витамини, засилва имунитета и  е  много добро лечебно средство за всички ракови заболявания.Сиропът служи също за лечение на хемороиди и заболявания на червата.Използвах рецептата на нашия народен лечител Петър Димков, при която се употребява захар.Но ако вие не желаете употребата и можете да изсушите плодчетата като внимателно ги ороните от чепката.Този сироп може също да се използва за гарниране на десерти, добавка към плодови пюрета, да се пие самостоятелно или в комбинация с плодов сок.Взема се три пъти дневно по една супена лъжица преди хранене.
    За целта наберете добре узрели, едри чепки от бъзак.Измийте всяка чепка и оронете внимателно плодчетата в голям съд.Премахнете зелените и недобре узрели плодчета.Пригответе си кафява захар.В голям трилитров буркан или по - малки буркани започнете да насипвате по 2 - 3 см. последователно плодчета и захар.Завършете със захар.Не препълвайте до горе бурканите.Аз използвах трилитров буркан, в който насипах последователно плодчета и захар.Оставих 3 - 4 см. празно място в буркана.Това се прави с цел лесно да се разбърква сиропа и ако евентуално започне да ферментира да се добавя още захар.Количеството захар, което използвах е 1 кг. кафява захар, но може да се добави още около 200 грама.
    Сиропът се разбърква  с дървена  лъжица всяка седмица - 2 - 3 пъти.След 40 дни се прецежда през марля и се налива в бутилки от тъмно стъкло.Съхранява се в хладилник или в хладно помещение.
ДРУГ  ВАРИАНТ  НА  ПРИГОТВЯНЕ  Е : Смелете плодчетата  в пасатор или блендер, прецедете течността и добавете течен, все още незахаросан мед.Прецеждането трябва да се извърши през няколко ката марля, за да се отделят люспите и семчиците.Меда се добавя на вкус, но е по - добре да е повече, за да стане по - гъст сироп.
    От сиропа може да се взема 3 пъти дневно по 1 с. л. преди хранене.






Оронени плодчета от бъзак, зелените плодчета задължително се премахват.



Приготвеният сироп, който в продължение на 40 дни се разбърква  с дървена  лъжица
Сиропът от бъзак се съхранява в хладно помещение или в хладилник.Обикновено когато е приготвен с повече кафява захар или мед сиропът не се разваля и не шупва и може цялогодишно да се съхрани в хладно мазе.Трае обикновено 2 - 3 години .

4 коментара:

  1. Петър Димков пише за черен бъз, не бъзак.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има различни наименования на това растение в различните краища на страната.По нашият край използваме растението, което е като храст за приготвяне на този сироп, т.е. тревистото растение, което образува чепки от черни на цвят плодчета.А дървото, от което берем цвят през пролетния сезон наричаме свирчовина.Но в България това растение има различни имена.Важно е да се знае,че тревистото растение се използва за направата на сироп.И плодчетата трябва да са добре узрели, премахват се зелените, повредените, недобре узрелите и презрелите.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Много благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лемурия,
      много е вкусен този сироп и е много полезен през цялата зима да се приема.
      Поздрави !

      Изтриване