Този въпрос ми се задава непрекъснато.Как си набавя организма ни основните хранителни вещества при липса на всички животински храни?Отговора е много прост, животинският белтък е заменен с лесноусвоими растителни белтъци от различните бобови кълнове, ядки, семена, зеленолистни растения, плодове и зеленчуци.Практически организма има нужда от много малко белтъци, около 130 грама дневно, според някои проучвания.Белтъкът не трябва да липсва в менюто, той лесно се набавя от всички бобови кълнове и люцерна.Така го набавят и тревопасните животни, които на практика не страдат от липса на белтъчини.
Човекът обаче консумира повече белтъчни продукти, като процент от дневното меню, тук се включват всички животински продукти./ месо, яйца, риба, млечни продукти / Ако обаче решим за определен период да изключим бобовите кълнове от менюто, нашият организъм ще страда от липса на пълноценни белтъци.Растителните белтъци по - лесно се усвояват в сравнение с животинските, а бобовите кълнове се приготвят лесно и бързо.
В дневното ни меню трябва да включим и всички житни растения, в тяхната лесноусвоима форма - кълновете.Те са богати на лесноусвоими, ценни хранителни вещества.Известната Д-р Ан Уигмор сама излекува себе си от рак със сок от пшенична трева / поници от жито /.Този сок е силен антиоксидант и в началото , докато свикне организма трябва да се приема в малки количества.
Зеленолистните растения също не трябва да липсват в дневния ни рацион.Самата аз ги бях изключила за определен период, поради проблеми със стомаха.Днес ги приемам в тяхната лесноусвоима форма - зелените смутита.
Много хора в целия свят изключват от дневното си меню цели групи храни, поради проблеми с дадени органи.Аз съм на мнение, че животинската храна, като по - трудно смилаема може да се изключи.Но растителната , в най - различните и форми - в никакъв случай.
Ако вие сте от хората , изключили бобовите храни, употребявайте нахута, боб - мунг, боб - мот, кълнове от люцерна.Те са много лесни за приготвяне и са лесносмилаеми.Дори при язви, колити, подагра тези кълнове могат да се включат в менюто./ в лесноусвоима форма /
Много хора изключват хляба от дневното си меню.Едни поради непоносимост към глутен, други поради други здравословни причини.Мисля, че житните растения не трябва да се изключват от менюто.Дори в молитвата " Отче наш " се казва : " Насъщния ни хляб дай ни днес " Макар,че тук може би се има в предвид задоволяване ежедневните потребности на човека.Ечемика, просото, овеса, лимеца са по - лесносмилаеми, кълновете от тях са с чудесен вкус.
Друг вариант е използването на царевичното и елденото брашно, брашното от овес, ръж и други житни растения за приготвяне на хлебчета,палачинки, питки без мая или друг набухвател, каши.
Ядките са концентрирана храна, те трябва да се консумират в по - малки количества, по трудносмилаеми са, ако не са предварително накиснати във вода могат да предизвикат тежест и киселини в стомаха.Те също могат да се покълнат и така да бъдат употребени.Лесно и бързо се приготвят млека от ядки и от житни растения.Те по - лесно се усвояват и са приятни на вкус.
Млечните продукти в техния суров вариант са полезни за здравето.
В заключение ще кажа, че суровата, необработена топлинно и правилно приготвена храна напълно задоволява потребностите на организма.Известни са дори случаи на хранене на малки деца на цели суровоядни семейства, които са с перфектно здраве.
Много полезна, интересна и стойностна публикация,
ОтговорИзтриванечудесни са новите ти рецепти и диетични предложения, Елена -
Благодаря ти, поздрави за теб и съм впечатлена ... отново!
Благодаря ти Дианка, приготвянето на ястия с участието на кълнове сигурно е ново за теб, но човек се учи докато е жив.
ОтговорИзтриванеПоздрави и нови кулинарни творения през настъпващите почивни дни!