КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 септември 2014 г.

Една семпла рецепта за приготвяне на зрял фасул / A simple recipe for beans /



     Едва ли има човек, който да не знае как се приготвя зрял, бял фасул.В приготовлението няма нищо сложно, но много хора приготвят тази трудносмилаема храна с различни добавки - свински ребра, свински сурови наденици или гъби.Общо взето се добавят пак трудни за смилане и тежки храни.
   Преди години българинът е консумирал много зрял фасул.Той е бил основна, богата на белтъци храна на трапезата му.Днес този богат на белтъчини продукт е изместен от други, предимно месни храни.
   Реших да покажа тази рецепта, приготвена с ароматични корени и букет от подправки, съвсем семпъл и ароматен начин за приготвяне, със или без добавка на мазнина./ от 1 - 6 с.л./
   Аз приготвям зрелият фасул по 3 начина :
     1. В тенджера под налягане
     2. В глинен съд - гювеч или гърне
     3. В чугунуна тенджера, използвайки печка на дърва, когато сме на село
Аз използвах домашно произведен бял зрял фасул от тази година.Той е пресен, сварява се бързо и е много вкусен.
   Измийте определеното количество зрял фасул.Аз приготвям една купичка сухи зърна.Поставете в съда, в който ще го варите и залейте с вода докато зърната се покрият.Оставете на силен огън да заври.Снемете от котлона след завирането и отлейте водата.Залейте отново с 5 купички студена вода, добавете ароматичните, нарязани на ситно корени - пащърнак, магданоз, целина, морков и кромид лук.
   Варете в бързоварка 15 - 20 минути.След като снемете съда от огъня, оставете вентила добре да изпусне парата.След това внимателно отворете капака, добавете букет от ситно нарязани пресни и сушени подправки - чубрица, червен пипер, сминдух, крива мерудия, прясна балканска чубрица, прясна дребна дива чубрица, пресен джоджен, пресен лющян / девисил /, сушен или пресен босилек ,риган и мащерка.Подправките се избират според вкуса и желанието, по 2 - 3 стръка от пресните и по една щипка от сушените.Добавете 1 равна с.л. сол.
    Ястието може да се сервира със или без мазнина, която се добавя накрая  / зехтин или слънчогледово олио /, солта се добавя също накрая, 2 - 3 минути оставяме фасула да поври с нея.Всички подправки се добавят след сваляне от огъня.
   ПРИ    ВАРЕНЕ В ТЕНДЖЕРА ПОД НАЛЯГАНЕ Е НЕОБХОДИМО :
1.Течността, която се поставя да не превишава оказаната мярка по вътрешната стена на тенджерата.
2.Времето за варене да се засече, след като вентилът започне да изпуска пара.
3.Тенджерата да се постави на силен огън и след като вентилът започне да изпуска пара температурата да се намали до слабо къкрене.
    Ако има опасност тенджерата да гръмне веднага трябва да се охлади под течаща вода, за да спадне налягането.
   Когато използваме за варене на фасул глинен съд или гърне можем да го поставим в студена фурна.След като заври на силен огън температурата се намалява до минимум.Аз приготвям по този начин фасул и го варя цяла нощ на ниска температура / степен 1 или 2 /.
   Фасул можем да приготвим и в чугунена тенджера, на печка с дърва.След завиране оставяме да ври на тих огън.
   ПРАВИЛА  ЗА ПРИГОТВЯНЕ  НА ЗРЯЛ ФАСУЛ :
1.Съотношение сухи зърна : вода е 1: 5 / за яхния, но то може да се променя в зависимост от качеството на зърната /
2. Солта се поставя винаги след пълното сваряване на зърната.
3. Мазнината се поставя винаги накрая.
4.Времето за сваряване е различно и зависи от качеството на фасула.Ако реколтата е от тази година варим по - кратко, но времето може значително да се удължи и да достигне до 60 - 80 минути  в тенджера под налягане.
5.Когато се налага да се доварява фасулът винаги се долива с гореща вода.
6.Старият фасул, за по - бързото му сваряване предварително се накисва във вода за 12 часа и при варенето се добавя 1 с.л.мазнина.
7. Първата вода е хубаво винаги да се изхвърля, по този начин предотвратяваме образуването на газове.
    Количеството на ароматичните корени, които се добавят е различно и варира според вкуса и желанието.Аз използвах 1 глава кромид лук, 1 средно голям морков, парче целина / корен /, парче пащърнак и 4 - 5 корена магданоз.
   Накрая според желанието на домакинята към фасула могат да се добавят пресни, нарязани или цели листа от червено салатно цвекло или лисно цвекло / манголд /.
   Изберете своя начин за приготвяне на тази рецепта, в зависимост от условията и времето, с което разполагате и да ви е сладко !
 




Растението крива мерудия / така я наричат в нашия край /.Това са засяти семена на чимен, след като листата леко пожълтеят се бере и суши на сянка

Нарязани  пресни  подправки



Няма коментари:

Публикуване на коментар