Това чудодейно растение шипката трябва всекидневно да присъства на трапезата ни.
Спомням си навремето баба ми и дядо ми, които не пропускаха ден без да си приготвят за закуска или за вечеря шипков чай.Баба ми беше експерт по шипките, знаеше какви шипкови храсти има и къде се намират.Редовно, всяка година береше много шипки и приготвяше от тях домашен шипков мармалад.Той беше единственият, който правеше, но го употребяваха редовно през цялата зима.
Днес вече няма кой да събира толкова много шипки и да приготвя от тях мармалад.Но аз, когато имам време събирам доста плод, суша го и го ползвам цяла зима за чай или под форма на шипкова вода или брашно.
Шипката /Rosa canina L. / е широко разпространена в цяла България.В диво състояние се срещат 22 вида шипки.
Шипката е храст с височина 3 - 4 метра, стъблото и е силно разклонено и покрито с бодливи шипове, които представляват видоизменени листа.Срещат се обаче, макар и по - рядко и безшипести форми.Листата са назъбени, елипсовидни, силно ароматични.Плодът е лъжлива ягода и има продълговата форма и оранжев до червен цвят.
Шипката цъфти през май и юни, след разлистването, а зрее през септември и октомври.Плодовете остават по храстите чак до падането на сланите / до декември, даже до януари /.
Шипките се берат когато са твърди от началото на септември до падането на сланите.Сушат се цели, на сянка.За получаване на шипково брашно те се нарязват, отделят се семената и шипковите люспи се смилат.Шипките могат да се сушат в сушилня или при слабо слънчево греене, създава се течение за по - бързото сушене на плодовете.
Шипката е богата на витамини, най - вече вит.С, вит.К и Вит.Р, съдържа също захари, органични киселини, калиеви и натриеви соли, пектинови и дъбилни вещества.
Плодовете, като естествен витаминен концентрат помагат при хиповитаминози, атеросклероза, възпаления на пикочно - половата система, заболявания на простатната жлеза, заболявания на очите, възпаление на жлъчката и черния дроб.Листата, цветовете и корените също се използват като добавки в храната в прясно състояние.
ДОМАШНО ПРИГОТВЯНЕ НА ШИПКОВ МАРМАЛАД
Тази рецепта използваше баба ми, тя е от една стара готварска книга.Процесът е трудоемък, изисква повече време, но който желае може да си приготви домашен мармалад от саморъчно набрани шипки.Макар че малко ще се набоде при брането, резултатът си заслужава.
Вземаме напълно узрели шипки и ги претегляме.Поставяме ги върху покривка или мушама, изсипваме ги на купчинки, да поомекнат за 5 - 6 дни.После ги почистваме от венечните листа и дръжчици, измиваме ги, заливаме с вода да се покрият.Варим до пълно омекване и охлаждаме.Претриваме ги най - напред през гевгир, за да отстраним семчиците и люспиците.За да се претрие добре месестата част наливаме по малко вода от време на време.Получената каша прекарваме през много гъсто сито, за да отстраним косъмците.Претриването става с ръка или най - добре с гъста четчица.Слагаме фината каша да се вари на силен огън, в широка тава като бъркаме непрестанно.Шипковият мармалад загаря много лесно, дори и малкото загаряне променя цвета и вкуса на мармалада.Бъркаме като плъзгаме дървената лопатка навсякъде по тавата.Когато кашата се посгъсти добавяме захар.На 3 кг. сурови шипки слагаме 1 кг. захар.Когато лопатката започне да прави чиста и трайна пътека по тавата сваляме от огъня.Мармаладът е готов.Насипваме в буркани горещия мармалад, държим на слънце 2 - 3 дни и завързваме с пергаментова хартия.Прибираме на сухо и хладно място.Можем да го стерилизираме, 5 -6 минути само за капачката.
Да ви е сладко !
Ценна , но неоценена е шипката.Толкова непретенциозна , а толкова полезна за здравето ни.
ОтговорИзтриванеДа,
Изтриванешипката е много ценна и то цялостно вкл. цветове и корени.Навсякъде има шипки по селата, евтини и ценни витамини за зимния сезон.От шипки се получава чудесен плодов оцет, който също е много полезен и ценен.
Поздрави !