КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 19 септември 2014 г.

Употреба и полезни свойства на маслините и зехтина / Use and useful properties of olives and olive oil /


  Маслините и зехтина са незаменим продукт в средиземноморската кухня.
Маслиновото дърво /Olea europaea L. / е едно от най - древните културни растения на земята.Наред с житото и виното неговите плодове и маслото му се числят към най - старите хранителни продукти, познати на нашата цивилизация.Маслиновото дърво и неговите продукти съпътстват и формират културата на народите от Мала Азия и около Средиземно море повече от 6000 години - от древността до наши дни.Атина, богинята покровителка на маслиновото дърво, е същевременно и богиня на мъдростта, Аристотел му е посветил философски съждения, а Платон е ценял плодовете му повече от всяка друга храна." С изключение на лозата ", отбелязва и Плиний Стари в своята " Естествена история" никое друго растение не дава такива плодове, които биха могли да се сравнят по значимост с маслината.
   Маслиновото дърво, както и люлякът, жасминът и ясенът, се числят към семейство Маслинови.Около 20 различни вида маслинови дървета виреят в Азия и Африка, в Средиземноморския регион, Австралия и Нова Каледония.
   Маслинови дръвчета има и в Гетсиманската градина в Израел, върху старите същински корени са направени присадки от нови растения.
   Слънце, камъни, сух климат, спокойствие и самота.Според едно старо предание това са петте предпоставки, от които се нуждае едно маслиново дърво, за да се развива добре и да дава плодове.
    През първите 5 - 7 години маслината се развива без да дава плодове.От 7 - 20 година тя непрекъснато расте  и носи първите реколти.Пълната си плодовитост достига на около 20 години.Растението е напълно развито на 35 годишна възраст и през следващите 100 години дава редовно плодове.Когато стане на около 150 години маслината започва бавно да старее.
     Маслините трябва да се берат в хубаво бреме и без да се нараняват при беритбата.В противен случай качеството на маслото се влошава.От беритбата до пресоването трябва да изминат не повече от 4 - 5 дни, защото при дълго съхранение плодовете отделят киселина, която влошава качествата на маслото.
    Всеки регион на отглеждане си има свои собствени и често тайни рецепти за дълготрайно съхранение на маслините.Маслините могат да бъдат консервирани със или без подправки или пък с парченца лимон и чесън в глинена делва, която е най - широко разпространеният съд за съхранение на маслини.Популярни са и вариантите с букет от ароматни треви - босилек, лавандула, мащерка, резене, салвия, розмарин, риган.
    Ето една рецепта за мариновани маслини от  района на Катерини : Зелените маслини се поставят в съда, в който ще се мариноват.Заливат се с вода, която един месец се сменя всеки ден, за да се премахне горчивият вкус.След това маслините се мариноват в приготвена солена саламура / солеността се изпробва с прясно снесено домашно яйце, което трябва да изплува / с прибавка на малко слънчогледово олио / не зехтин, защото гранясва / и парчета лимон.
    Още от дълбока древност гърците и римляните са използвали зехтина като козметично средство.Зехтинът е богат на витамини - Е, А и Д, калий, калций и магнезий, каротин, хлорофил и лецитин.Студено - пресованото масло съдържа голямо количество мастни киселини с една ненаситена връзка и е важен фактор за профилактика и лечение на редица заболявония - сърдечно - съдови, жлъчно - чернодробни, остеопороза, стомашно - чревни  и нервни заболявания.Една супена лъжица зехтин взета сутрин на гладен стомах е добро средство за лечение на много заболявания.
    Използвайте студено - пресованият зехтин без да го загрявате при приготвяне на храната през всички сезони, а маслините и пастата от тях - като добавка към салати, ястия, пюрета и гарнитури! Мариновайте в зехтин различни диворастящи билки и цветове и използвайте като подправка в кухнята си или като козметично средство! Предпочитайте за употреба по - безсолни маслини или ги оставете да се обезсолят като ги залеете с топла вода.Предварително ги надупчете с вилица и сменяйте няколко пъти водата.
     
Маслиново дръвче със зелени маслини отгледано в Южна  България
Маслинови дръвчета в Гетсиманската градина

Израел  2012 година

Израел  2012 година

Израел  2012 година

Няма коментари:

Публикуване на коментар