КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

петък, 12 септември 2014 г.

Как да постъпим при лечението на тежки заболявания ? / What do we do in the treatment of serious diseases?/

   Бях провокирана да напиша тази публикация във връзка с множеството запитвания на различни хора за лечението на тежките заболявания.
   Мога със сигурност да кажа, че всяко заболяване може да се излекува или да подобрим състоянието на човека ако правилно се приготвя и консумира суровата храна.Въпросът за мен не е да лекувам цял живот едно заболяване, а да се излекувам, т.е. да съм здрава така, както съм била преди да ме сполети дадено заболяване.Тази задача никак не е лесна, а при някои хора дори става невъзможна, поради простата причина ,че те не променят начина си на мислене, а оттам и на хранене.Човек не се отказва така лесно от готвените храни, но за тежките заболявания това е необходимо.Иначе няма никакъв резултат.
     Със сигурност мога да кажа, че употребата на диви растения е в голяма полза за каквито и да е проблеми със здравето.Те не са хибридни, не са обработвани с различни препарати за вредители.Запомнете добре, че консумацията на дадено полезно растение при определено заболяване трябва да се увеличи.Например при здрав човек една връзка магданоз дневно е достатъчна да задоволи потребностите на организма.Но при болест можем да употребим 2 и повече връзки.Трябва да увеличим консумацията на зеленолистни растения под форма на зелени смутита, пюрета и салати.Добре е също да увеличим консумацията на различни кълнове.Те се приготвят лесно, евтини са и са много богати на ценни за организма вещества в натуралния им вид.
  Много хора не желаят да се откажат напълно от готвената храна, за по - леки заболявания това не е толкова фрапиращо.Може обаче в менюто да се добавят някои растения, да се приготвя хляб без мая, да се включат повече видове бобови и зърнени храни.Храната трябва да е около 80% сурова и 20 % готвена.Готвенето трябва да е чрез лека и щадяща топлинна обработка.
   Всички тежки заболявания като различни видове рак, бъбречни, тежки форми на артрит, Бехтерев, заболявания , свързани с парализа , тежки форми на диабет и др. изискват 100 % сурова храна.
    Има обаче хора, органите на които са толкова зле, че не могат да приемат дори никаква храна, сокове или смутита.Соковете трябва да се дават с лъжичка и ако организмът не е способен да ги усвоява да се пристъпи към даване на варен бульон от зеленчуци./ дава се само бульона, без зеленчуците / Постепенно се пристъпва към даване на сокове, направени от пресни зеленчуци в сокоизтисквачка.Най -накрая се включват и смутита.
  При  раковите заболявания според мен трябва да се изключат всички животински белтъци - месо, млечни продукти, яйца, риба.На тяхно място да се включат кълнове от бобови растения, които са богати на лесноусвоими, растителни белтъци.Всички животински белтъци предизвикват увеличаване на киселинността в тъканите, а при тежките заболявания ние трябва да намалим тази киселинност до минимум.
     Суровата храна трябва да се приготви правилно, за да се приеме в по - голямо количество и лесно да се усвои.Аз я смилам винаги в блендер, машинка за месо или пасатор.Трябва да се изключи солта при по - тежки заболявания, а при леките да се консумира в минимални количества под форма на пастет от маслини, морска или хималайска сол - смлени в мелничка.Солта е вредна за почти всички органи, дава отоци по тялото и нарушава зрението.Тя обаче е необходима в малки количества и се съдържа в естествения си вид във всички зеленолистни растения.
   Наблюдавайте организма си, той най - добре ще ви подскаже коя храна да включите и коя да изключите.Някои хора смятат, че всеки организъм е индивидуален и за всеки човек има различен начин на лечение.Това е така, но за човека като вид важат общи правила на строеж на тялото, органите и системите.Така както е валидно правилото при тревопасните животни, които се хранят само с треви, или за хищниците, които се хранят със сурово месо.

2 коментара:

  1. Интересно ми е да прочета това, Елена,
    наистина повечето хора трудно се разделят с навиците си за хранене, дори и при сериозни заболявания. Много полезна информация даваш. Едно е сигурно, всеки сам трябва да реши или поне да опита...
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина лечението на тежките заболявания е трудно, то става много лесно и приятно когато човек сам е напълно убеден в пътя, който е поел.За съжаление хората имат доста заболявания след десетилетия хранене с готвена храна.Когато заболяването се усложни те тръгват по лекари, но дори и тогава след шепите с лекарства няма резултат.Това е така, защото навиците са си останали същите.
    Поздрави и лека седмица, Диана!

    ОтговорИзтриване