КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

вторник, 23 септември 2014 г.

Приготвяне на ароматно билково олио / Preparation of aromatic herbal oil /


    Все още по поляните са наболи разцъфналите през есента главички на ароматните ни билки.Изпод зелените листни розетки палаво намигат цветните кошнички на слеза, синята жлъчка, глухарчето и невена.По изсъхналите вече стъбла на магарешкия бодил тук - там весело развяват цветните си листчета ароматичните му цветове.Салвията, все още запазила свежите си листа ни подканя да откъснем стрък и от нея.Камшикът весело протяга нагоре жълтите си цветчета и ни поздравява с гореща прегръдка.
      Набраните в кошничка пресни билки и цветове, измийте и оставете на слънце да се изсушат и поизпръхнат.Поставете в съд от тъмно стъкло и залейте с растителна мазнина по избор / зехтин, шарлан, бадемово масло, олио от гроздови семки или най - обикновено рафинирано слънчогледово олио /.Оставете 2 - 3 дни на стайна температура и употребявайте за ароматизиране на салати, ястия, пюрета и супи.
   За приготвяне на тази рецепта могат да се използват и други билки и подправки - риган, мащерка, розмарин, коприва, цветчета от теменужки и иглика, цветчета на плодни дръвчета или други ядливи треви.Това олио може да се приготви на място при летни излети или пикник.Трябва само да се закупи малка бутилка с основната мазнина - зехтин, бадемово или друго масло.
  Показаното на снимките стъкло не е тъмно, за да могат ясно да изпъкнат цветовете на билките.
   Да ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар