КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Използване и полезни качества на целината и магданоза / Use and useful properties of celery and parsley /

   


     Целината и магданозът, тези често подценявани и употребявани в малки количества зеленчуци са много ценни за здравето.Есента е сезонът, в който трябва да си подготвим тези растения за консумация през зимния сезон.
   Магданозът е подправка и билка, чийто сок е изключително силен.В чист вид трябва да се пие не повече от 30 - 60 грама.Той може да се комбинира със сокове от други зеленолистни като сок от маруля, моркови или спанак.Магданозът отлично подпомага работата на пикочно - половата система, щитовидната и надбъбречните жлези, разгражда камъни в бъбреците и жлъчката, помага при водянка.Заболявания на очите успешно се повлияват от сока на магданоза, смесен със сок от моркови,целина и цикория.
    Едно от най - ценните качества на суровата целина е съдържащия се в нея органичен натрий.Той има свойството да разтваря натрупания неорганичен калций в тялото.Когато дадена храна, съдържаща калций, е подложена на термична обработка, калцият се преобразува от органичен в неорганичен.Той не се разтваря във вода и буквално задръства организма.Проявените заболявания са артрит, диабет, хемороиди, камъни в жлъчка и бъбреци, шипове.
  Една от най - важните функции на органичния натрий е поддържането на кръвта и лимфата в течно състояние, за да се избегне тяхното сгъстяване.
     Прибавяйте целината и магданоза към зелени смутита в по - голямо количество.Старайте се целогодишно да употребявате тези зелени растения всекидневно .За зимата си пригответе сушен магданоз или целина.Просто обвийте листата във вестник или хартия, на руло.Така те ще се изсушат и ще запазят аромата си.Ако имате градина, в парник засейте за зимата закупени през есента корени от целина и магданоз.Същото може да направите и в по - големи сандъчета на закрита тераса.Така при редовно поливане целогодишно ще разполагате с прясна зеленина.
    Корените от целината и магданоза можете да нарежете и да съхраните във фризер или да изсушите в сушилня.Аз имам електрическа и я използвам за сушене на зеленчуците.Замразените корени можете да употребите в зеленчукови ястия, супи, бульони.
   Чаят от листата на тези растения също е много полезен при заболявания на бъбреците, половата система, зрението.Целината успешно лекува шипове, може да се приема като зелено пюре, смесено с някакъв пасиран плод.Както магданозът, така и целината могат да се приготвят в смес с различни семена или ядки под формата на песто или зеленчукова паста.
   Корените на целината, магданоза и пащърнака успешно могат да се съхранят в черни, найлонови торби, запечатани или завързани, на хладно място.Корените трябва да са сухи, без почва или пясък по тях.
    Ако желаете да засеете целина от закупени семена, то завържете семената в марля и ги потопете за една секунда в гореща вода.Така те ще покълнат по - лесно.
   Прибавете сушена целина или магданоз / смлени листа / към микса от подправки, който употребявате.Със смлени на прах семена от целина или магданоз можете да овкусите ястия, супи, салати, хлябове.
    Семената на магданоза се засяват в късна есен или рано на пролет.В по - късния летен период се нападат от насекоми.






Няма коментари:

Публикуване на коментар