Тези натурални хлебчета са подходящи за есенния сезон, в който са обострени всички стомашно - чревни заболявания.Приготвят се лесно и бързо от налични кълнове на житни растения и накиснати във вода сушени зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАЗИ РЕЦЕПТА СА : 250 грама сухи зърна на лимец, 4 - 5 с.л. с връх суха смес от сушени зеленчуци.
Пригответе кълнове от жито, ръж, лимец или овес.Накиснете за 1 нощ сушените зеленчуци.Смелете всичко 2 - 3 пъти в машинка за мелене на месо.Прехвърлете сместа в купа и омесете с ръце или разбъркайте с дървена лъжица.Аз не добавих никакви подправки и сол.Направете хлебчета и с тъпата страна на ножа оформете прорези в средата.
Украсете с пресен босилек, резени домати и цветчета невен.
Тези хлебчета могат да се приготвят по време на пости, през периоди на диетични режими, пикник или пътуване.
Да ви е сладко!
|
Сухи зърна от лимец |
|
Кълнове от лимец в близък план |
|
Суха смес от сушени зеленчуци |
|
Накиснати във вода сушени зеленчуци |
|
Смлените и разбъркани лимец и зеленчуци |
|
Готовото за поднасяне натурално хлебче |
Ели, привет!
ОтговорИзтриванеИнтересна и разнообразна информация има в блога , поздрави!
Допада ми рецептата за суровите хлебчета, ще я пробвам.
Аз, до сега съм правила сурови хлебчета от кълнове лимец, смлени лешници и калиева сол.Не съм пробвала със зеленчуци.
По принцип, обичам сама да си приготвя, каквото мога и ще трябва да си изсуша зеленчуци.Използвам фурната на ел.печка, като я включвам на около 50 градуса и оставям леко открехната вратичката й.
Поздрави и пожелания за здраве, късмет и много успехи!
По принцип , предпочитам домашно приготвените прод
Рос, здравей,
Изтриванемисля, че не трябва да изсушаваш хлебчетата във фурната.Така премахваш соковете, които се съдържат в кълновете.А те съдържат витамини, ензими , ферменти и най - чистата дестилирана вода, която е балсам за организма.Аз правя през лятото тънки палачинки от кълнове, но ги суша на слънце при естествена температура, за 2 - 3 часа, не повече.Иначе точно тази дестилирана, най - полезна за организма вода се изпарява.
Поздрави !
Ели, привет!
ОтговорИзтриванеИзвинявам се за недописаното последно изречение.Не знам как се е получило.
Бих искала да те попитам за кълновете от бобови култури.
Четох, че е по-добре да се сварят за 3-5 минути.
Ти как ги ползваш , сурови или с лека термична обработка?
Здравей Рос,
Изтриванеизползвам кълновете само сурови, така по - лесно се усвояват.Трябва обаче да са много добре смлени.Имам публикувани рецепти, които можеш да видиш.Аз ги добавям в салати, но по - добре стават смлени и овкусени под формата на вкусна паста.
Поздрави !
п.с. В коментара си от 30.01.15 съм имала предвид , да изсуша зеленчуците за хлебчетата.
ОтговорИзтриванеРос,
Изтриванезеленчуци към кълновете могат да се добавят - сурови пресни или изсушени.Аз си суша зеленчуци през лятото на село, но понякога купувам, когато ми се наложи.По - добре е сушените зеленчуци да се накиснат предварително във вода и така да се добавят.Някои суровоядци използват и гъби - пресни или сушени, но аз не съм пробвала.Суша всичко на слънце, а не във фурната.
Поздрави !
Благодаря, за отговора, Ели!
ОтговорИзтриванеИ аз ползвам кълновете сурови и смачкани/стрити/, но за бобовите , понеже на няколко места четох да се попарват/сваряват кратко/ имам някакви притеснения.., но ще пробвам.
Аз също предпочитам да суша на слънце и изобщо съм привърженик на натуралните неща, най-общо казано.
Поздрави!
Не се притеснявай,
Изтриваненяма да ти навредят, могат само да ти помогнат, но трябва да са сурови и добре смлени.Аз ги използвам вече толкова години и съм много доволна.Не използвам само бял боб / български фасул / - за мен е тежък, имам язва.
Поздрави !