КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Салата от пресни боровинки и сини сливи / Salad of fresh blueberries and plums /

   


      Черната боровинка / / е разпространена в средната и горната лесорастителна зона почти навсякъде из планините.Тя образува обширни туфи по планинските пасища, каменливите места, изродените насаждения и т.н.
    Черната боровинка е дребно храстче с височина до 50 см.Стъблото е изправено, ръбесто и силно разклонено.Листата са дребни, шиироко ланцетовидни, почти приседнали, ситно напилени, гладки, светлозелени.Цветовете са дребни, двуполови, зеленикавобели с розов оттенък.Плодовете са топчести, леко сплеснати,черновиолетови, лъскави,покрити със сив налеп
    Растението цъфти през май и юни, а плодовете узряват в края на юли и началото на август в по - ниските и през август - септември - в по - високите места.Изобилно плододава през една - две години.
   Подобна на черната е синята боровинка.Тя е по - рядко разпространена.стъблото и е обло, разклонено, а понякога пълзящо.Цветовете са дребни, белезникави или бледорозови.Плодовете са сочни, топчести с тъмногълъбов или черен цвят и гълъбов налеп.Увиснали са на дълги дръжки, а при черната боровинка са с къси дръжчици.
    Синята боровинка цъфти и зрее по същото време както черната.
   Плодовете на боровинките се берат в пълна зрелост.Брането се извършва на няколко етапа, в зависимост от узряването и надморската височина.При измръзване боровинките омекват, загубват приятния си вкус и опадват, почти са негодни за консумация.
   Плодовете на черната и на синята боровинка могат да се съхранят 3- 4 дни до преработката им в хладни и проветриви помещения.Те могат да се сушат на слънце или в специални плодови сушилни.
   За черните боровинки е характерно голямо количество на медни и манганови соли, на радий и на органични киселини.Много полезни са и някои от багрилните вещества, които имат подчертано лечебно действие и по които черната боровинка се отличава от червената.
   Синята боровинка е твърде близка по състав до черната.Отличава се само с по - високо съдържание на вода и на вит.С.
     Боровинката е полезна като добър антиоксидант, засилва зрението, предотвратява диарии и храносмилателни смущения, полезна е при хронични възпаления на дебелото черво.
   Боровинките са полезни при подагра, ревматизъм, анемия, камъни в бъбреците, чаят от листата е полезен при възпаления на пикочния мехур, колики,хронични ентерити.
  Боровинките се използват също за подобряване на зрението на машинисти, шофьори, летци и др.
    Тази салата приготвих от 200 грама измити боровинки, които гарнирах с 4 , нарязани на половинки сини сливи.
  По желание салатата може да се наръси с лимонов сок и мед.
     Приятен  апетит !







Няма коментари:

Публикуване на коментар