КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 29 септември 2014 г.

Силата на вярата, молитвата, причастието и маслосвета при лечението на тежки заболявания / The power of faith, prayer, communion and anointment in the treatment of serious diseases /



    Биват минути, когато в душата на човека е мрачно и тежко, когато страстите растат, когато съдбата ни угнетява и сме готови да изречем най - горчиви проклятия върху всичкия си минал живот ...Тогава трябва да се молим!
    Биват минути, когато жива радост закипява неочаквано и в миг овладява нашето същество, когато земният свят ни се вижда като небесен рай и ни се иска всичко да прегърнем, всичко да обикнем....Тогава трябва да се молим !
    И човекът се моли в тези изключителни моменти през живота, моли се искрено, горещо, макар понякога и без думи.
  Свята, вдъхновена е такава молитва : това е близка беседа, разговор с Бога.
     Така се е молил Христос.
  Силата на молитвата е в нейната естественост и истинност !
Нека ние, царете на природата, се вгледаме по - внимателно в живота, що кипи в нея.
   И тревите, и цветята, и гората светло, радостно се усмихват към небето! Това е молитвата на растенията.Тя е безмълвна, чиста и безгрешна.
   Минават часовете.Зачуруликват птиците.Първата песен и първият вик са към Бога.Първият поглед е към небето!Това е молитвата на животните.
   Най - късно от всички се събужда човекът.Той благославя утрото с обръщение към Твореца на света и Го проси с молитва да освети предстоящия му труд през настъпилия ден.
  Човекът съзнава защо се моли.Молитвата е балсам за душата му.Разумът и сърцето му раждат неговата молитва.Вярата и любовта звучат в нея.Благодарността и надеждата я сгряват.Така се моли човекът.
   Молитвата изказана от сърце от всеки човек е най - ценното оръжие в борбата ни с неправдите, болестите и изпитанията в живота.Всеки сам трябва да търси Бога, да желае да разговаря с него, да се старае да живее според Божиите заповеди и повеления. В пс. 52 се казва : " Господ от небесата поглежда към синовете човешки, за да види, има ли кой да разбира, да търси Бога ".Молитвата, съчетана със силна вяра носи спокойствие, твърда увереност и сила във всяка житейска ситуация.
 При всяко  начинание, всяко хранене и през целия ден трябва да се молим.Най - силна е молитвата, идваща от сърцето.Според Светите отци тази молитва се постига трудно и са необходими усилия и тренировки.Когато се молим трябва да съсредоточим мисълта си върху проблема, без да отвличаме вниманието си с други мисли.Насочвайки мисълта си от мозъка към сърцето можем да постигнем т. нар. сърдечна молитва.Тя е най - силна от 0 - 3 часа / т.е. рано сутрин /.
Родителите на Св.Богородица, Св.Йоаким и Св.Ана молейки се искрено и от сърце на Бога, полагайки 40 дневен пост бяха удостоени да получат най - ценното благо - дъщеря, която " ще облажават всички родове ".
   Св.Цар Давид, извършвайки голям грях с една млада и красива жена на име Вирсавия, поръчвайки убийството на съпруга и и оженвайки се за нея, силно се разкайва и Бог му прощава греховете.Песента на неговото разкаяние е пс. 50.
 " Помилуй ме Боже по голямата си милост и по многото си щедрости изглади беззаконията ми.Много пъти ме умий от моето беззаконие и очисти ме от моя грях ....."
Много са примерите в Свещеното писание, които говорят за силно разкаяние и опрощаване на греховете от Бога.От друга страна силната вяра и опора в Божията правда и истина показват благословия във всички начинания в живота.Пример за това е Йосиф / кн.Битие /, който чрез силната си вяра и страх от Бога беше награден с Божията благословия  във всичките си дела.
  Трябва ли при тежки изпитания, болести и неправди да се молим, изповядваме и причастяваме? Не само трябва, но е и необходимо, даже задължително.Много от заболяванията са трудно лечими, без Божията помощ и подкрепа лечението е невъзможно.Много хора днес се уповават на новите методики в медицината, на инвитро процедурите и какво ли още не, но не и на Бога.В псалом 18  се казва : " Небесата проповядват славата на Бога, и за делата на ръцете му възвестява твърдта........Законът на Господа  е съвършен - укрепява душата ; откровението Господне е вярно - простите прави мъдри .....  "
Най - силното оръжие срещу тежките заболявания е изповедта, причастието и маслосвета.Маслосвета се извършва в Православна църква за тежко заболяване и заедно с причастието има чудотворна сила.
Причастието е Свето тайнство и ако човек искрено и от сърце се разкайва за извършените от него грехове, той може да бъде изцелен напълно, дори и страдащ от най - тежко заболяване.
Преподобни Серафим  Саровски ни съветва : " Не пропускайте да се изповядвате и причастявате през всички пости и освен това през дванадесетте Господски и всички големи празници.Колкото по - често, толкова по - добре." Светителят Теофан Затворник ни наставлява : " Правилото да се причастяваме в месеца веднъж или 2 пъти е най - вярно."
   Възможни ли са чудеса на земята ? Бог във всичко е изявил чудотворната си сила - небесните светила, смяната на деня и нощта, смяната на сезоните, пробуждането на растенията през пролеттта и т.н.Стига само човек да се вгледа във всичко, което го заобикаля може да открие Божията намеса.
   Не губете надежда ! Всяка тежка болест може да бъде победена.Трябва само силна вяра и твърда увереност, че сме поели правилния път.


Ерусалимската икона на Божията майка в църквата  "Успение  Богородично "



Входа  на църквата " Успение  Богородично "

Градската стена  със златната порта, която в момента е затворена и ще се отвори при  Второто пришествие на Христос


Входът  на  пещерата  на Рождеството  във  Витлеем




Пещерата  на Рождението  във Витлеем - яслите



Камъкът  на  помазанието - Божи  гроб


Стената  с  надписите на входа - р. Йордан


р. Йордан - входа  



Пътеката  към  входа - р. Йордан


Капернаум


Стената  на плача



Стената  на  плача



Стената  на  плача



р. Йордан


Планината  на блаженствата


Планината  на блаженствата


Църквата  на блаженствата



Галилейското  езеро


Църквата  " Благовещение   Господне  "


Вътрешен  интериор  на храма



Via  Dolorosa - пътят  към  Голгота


Църквата  " Богоявление " в Ейн - Карем - родното място на Св. Йоан  Кръстител


Ейн - Карем - общ изглед


Храмът " Св. Георги  Победоносец " в гр. Лида

2 коментара:

  1. Това е много силно, Елена - благодаря,
    и за чудесната разходка също!

    ОтговорИзтриване
  2. Винаги препоръчвам при най - тежките заболявания хората да се изповядват и причастяват по - често.Също да се четат индивидуални молитви за всеки човек от свещенник.Снимките към тази публикация са от Поклонението ми на Божи гроб през 2012 година.
    Поздрави и леки почивни дни!

    ОтговорИзтриване