КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 11 септември 2014 г.

Сурови чеснови хлебчета от кълнове на тритикале с риган, розмарин и мащерка / Raw garlic bread germ triticale with oregano, rosemary and thyme /

 

       Тритикале /Triticosecale / е изкуствен хибрид между пшеница /Triticum / и ръж /Secale / .Той съчетава добрите хлебопекарни качества на пшеницата и понижените изисквания към почва, клим. условия и плевели на ръжта.
    Получаването на първичното тритикале става чрез опрашване на мека или твърда пшеница с прашец от ръж.Полученият хибрид е стерилен, но чрез изкуствена полиплоидия след обработка с алкалоида колхицин може да се възпроизвежда.
    За първи път хибридът е създаден в края на 19 век и започва да се отглежда в Швеция и Шотландия.Едва в края на 20 век получава стопанско значение.В света се отглежда главно за фураж на животните, но все по голямо приложение намира като хлебна култура, за производство най - вече на диетични храни.
  НАЧИН  НА ПРИГОТВЯНЕ НА СУРОВИТЕ ХЛЕБЧЕТА :
    Приготвих кълнове от тритикале по описания за приготвяне на кълнове начин.Използвах около 150 - 200 грама сухи зърна.Смлях ги в пасатора 2 пъти заедно с  1 малка глава обелен чесън. / Аз използвам домашно произведен чесън, който не е така лют,както китайския.Но при всякакви проблеми със стомаха или червата, както и при хемороиди, чесънът трябва за определен период да се изключи от менюто./Добавих подправки - риган, розмарин и мащерка - по 2 щипки от всяка. По желание могат да се добавят някакви други предпочитани от вас подправки,също и хималайска сол на вкус.Сместа хубаво се омесва с ръце до хомогенизиране на продуктите.Добавят се 3 - 4 с.л. зехтин или шарлан./ по желание /
  От сместа се оформят продълговати елипсовидни хлебчета.На повърхността им се правят прорези с тъпата страна на ножа / както при хляба /.
   Хлебчетата гарнирах с чери домати и черни нарязани маслини.
 Тези хлебчета могат да се запазят в хладилник , покрити със стреч - фолио за около седмица.Могат също да се приготвят предварително и да се използват при излети, пътувания и пикник.
  Тези хлебчета могат да се приготвят с кълнове от други житни растения -пшеница, ръж, белен овес, лимец.
   Да ви е сладко !

Тритикале - сухи зърна

Кълнове  от  тритикале

Чесън  на склидки

Смлените  кълнове

Смлени  кълнове от  тритикале в близък план

Добавяне на подправките


Хлебчетата  -  готови  за сервиране
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар