КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 15 септември 2014 г.

Приготвяне на сурова, домашна лютеница и салата / кьопоолу / чрез щадяща топлинна обработка / Preparation of crude, homemade chutney and salad / Aubergine / by dentle heat treatment /


   Всяка година си приготвям сурова домашна лютеница, която съхранявам във фризер.За целта смилам равни количества пиперки и домати, добавям и малко суров патладжан.
Измивам и нарязвам пиперките / червени за предпочитане - по сладки са на вкус и по - богати на вит.С /, измивам, обелвам / без да попарвам / доматите, измивам и обелвам патладжаните.Нарязвам патладжана на тънки филийки и ги осолявам с повечко сол.Накланям съда с патладжаните, за да може да се отцеди горчивият им сок.Това става за около 15 минути.Количеството на патладжана е по - малко / обикновено е 1/3 част от това на другите зеленчуци.
  Аз използвам домашно отгледани домати, които са добре узрели, месести, с малко семе и тънка ципа.Ако използвате купени домати подбирайте месести , с тънка ципа и добре узрели.
  Измийте патладжана и смелете в месомелачка всички зеленчуци.Не добавяйте сол.Насипете гъстото пюре в торбички / които са поставени в пластмасов съд или кана от 1 литър /, завържете всяка торбичка и приберете във фризера.По желание на всяка торбичка поставете самозалепващ етикет с надпис.
  На снимките съм показала приготвянето на 1 порция сурова лютеница.Тази сурова лютеница е много вкусна и полезна, през дългите зимни вечери тя може да се консумира с добавка на лук, чесън, орехи и различни подправки.

Нарязан на филийки, обелен патладжан

Патладжанът след осоляването и отцеждането на горчивият  сок


Готовата сурова лютеница

    Приготвяне на салата или кьопоолу  чрез щадяща топлинна обработка
За онези от вас , които употребяват топлинно обработена храна предлагам два начина за приготвяне на кьопоолу чрез по - щадяща топлинна технология.
 Количествата на зеленчуците са произволни.Изпечете пиперки , които предварително сте почистили от семената и добре сте измили под течаща вода.Подберете само червени / при възможност / или червени и зелени пиперки.Изпечете измити патладжани във фурната.На всеки цял патладжан направете прорези с остър нож, за да не се пука при печенето.
  Обелете пиперките и патладжаните и ги нарежете на парченца или ги смелете с месомелачка.Ако ще замразявате в торбички във фризера не добавяйте сол.Ако желаете да си приготвите бурканчета кьопоолу , насипете осолената / със сол на вкус / смес в бурканчета.Запечатайте с капачки, с тъпата страна на ножа минете по ръба на капачката, така че тя добре да се уплътни.
  Поставете бурканчетата в голям съд, дъното на който е застлан с дебел бархетен плат, с капачката надолу.Залейте с вода, която трябва да покрива всяко бурканче до ръба./ слой вода 2 - 3 см. /Стерилизирайте 5 - 10 минути.
  Ако решите да си приготвите салата, смесете нарязаните, овкусени със сол на вкус зеленчуци, разбъркайте и процедирайте по същия начин.Стерилизирайте ги в бурканчета.
   Друг  начин  за  приготвяне на сурово кьопоолу е следния : използвайте само сурови зеленчуци в количества по желание.Смелете зеленчуците в машинка за мелене на месо, използвайте лук, пиперки - червени, жълти, зелени, тиквички, моркови, патладжани / предварително осолени и отцедени от горчивия сок./Осолете всички зеленчуци и измитият от солта патладжан със сол на вкус и варете полученото пюре до изпаряване на зеленчуковия сок.Насипете горещото пюре в бурканчета, запечатайте ги веднага , обърнете ги с капачката надолу и ги завийте с одеало.Така престояват докато изстинат и хлътне надолу капачката.
   Ако желаете можете да насипете пюрето в бурканчета и да стерилизирате./ 5 - 10 минути / 
Изберете своя начин на приготвяне, тези начини са сполучливи и изпробвани.През зимния сезон, а и не само кьопоолуто може да се консумира с прибавка на лук, чесън, орехи, зехтин, ябълков оцет или лимонов сок, както самостоятелно, така и като гарнитура или да се добави при приготвяне на ястия, пици , салати.
 Аз приготвих салата от пиперки и патладжани, която замразих в торбички във фризера.
   


Нарязани , изпечени и обелени патладжани

Изпечени, обелени и нарязани пиперки

Поставените зеленчуци в торбичка, подготвени за фризераНяма коментари:

Публикуване на коментар