КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 29 септември 2014 г.

Мед с хризантеми / Honey Chrysanthemum /



    Хризантемите - тези изискани есенни красавици са култивирани като билки за първи път в Китай през 15 век пр.Хр.Известни са хиляди сортове, използвани предимно за декорация.Есента е сезонът, в който в България можем да се насладим на тези чудесни цветя.В Китай хризантемата е символ на благородство, мъдрост и дълголетие.Всяка година там се провежда " Фестивал на хризантемата ".В Япония хризантемите са важен символ в герба и паспортите.
  Хризантемата е природен инсектицид.Тя атакува нервната система на всички насекоми, особено комарите и има лечебни и антибактериални свойства.В китайската и азиатската кухня листата на хризантемите се използват като зеленчуците.
   Една чудесна добавка в кухнята ни е медът с хризантеми.Аз добавих и венчелистчета от роза, за аромат.Напълнете стъклен съд или буркан с листчета от роза и хризантеми и допълнете с мед.Разбъркайте сместа хубаво с дървена лъжица.
  Употребявайте към салати, за приготвяне на сурови сладки или просто вземайте от сместа сутрин по 1 с.л.Медът има чудесен вкус и аромат.
   Да ви е сладко !















2 коментара:

  1. Много интересна информация.Не знаех,че хризантемата е билка.Ели,чудесно предложение за мед с цвят от рози и хризантеми.Ще опитам непременно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Теди,
      хризантемата е цвете, но тя може да се консумира и да послужи за приготвяне на различни десерти и ястия, салати.Пробвай, ще ти хареса.
      Поздрави !

      Изтриване