КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 10 септември 2014 г.

Лечебен невен / Healing calendula /


   Лечебният невен /Calendula  officinalis / е едно от най добрите ни лечебни растения.Народът го нарича още магдаленско цвете, дъждовно цвете и мъртвешко цвете.То се числи към онези растения, които помагат при рак и ракоподобни язви.Среща се в много градини по селата, понякога и по сметища в диво състояние.
  Невенът достига от 30 - 60 см. височина, цветовете му греят от жълто до оранжево - жълто, дръжките и листата му са сочни и лепкави на пипане.Има различни негови разновидности : с пълни цветчета, със светли или тъмни тичинки, но в лечебната си сила те са равностойни.Ако след седем часа сутринта цветчетата са затворени, то значи, че още същия ден ще вали.Поради това в миналото невенът се е считал за дъждопоказател.
   В народната медицина растението се събира и прилага с цветовете, стъблата и листата.Те трябва обаче да се берат при силно слънце, тъй като тогава лечебната им сила е най- голяма.Човек може да си ги бере и до късна есен пресни от градината, стига обаче да не ги е хванала маната.
   Невенът наподобява много на арниката, но я превъзхожда по лечебна сила.
За лечение се използва прясна запарка от билката, мехлем или тинктура от невен.
  Невенът помага при язви, диария, възпаление на вените и червата, гъбички по краката, лишеи, брадавици,усилва зрението,рани, контузии,фистули, подутини, вътрешни кръвоизливи, растежения на мускули,водянка, възпаление на дебелото черво,чернодробни заболявания.
   Препаратите от невен , както и чаят и прясната билка, добавена в супи и салати трябва редовно да присъстват в домашната ни аптека и кухнята ни.
   Приготвяне на запарка за чай -1 препълнена чаена лъжичка билки на 250 мл.гореща вода.
   Мехлем  от  невен- цветчета или цялата нарязана на ситно билка се запържва в свинска мас / 4 шепи билка, 500 грама св. мас /.Съдът се сваля от котлона, покрива се с марля и престоява така 24 часа.На следващия ден отново се загрява и прецежда през марля.Насипва се в чисти буркани или съдчета.Съхранявайте мехлема в хладилник.
 Мехлемът е чудесен за рани, изгаряния, кожни заболявания и разширени вени.
  Приготвяне на сок - листа, стъбла и цветове / прясно набрани / се измиват и поставят в сокоизтисквачка.Този сок може да се добави към плодово пюре или плодов сок, да се употреби за намазване на брадавици, лишеи, екземи.
  Тинктура от невен - пресни цветове се напълват в бутилка, без да се тъпчат и се заливат с ракия.Използва се за разтривки.
   За храна се употребяват цветните кошнички в пресен или сушен вариант.Листата също могат да се смелят в блендер и да се добавят към зелени мусове, зеленчукови пюрета, смлени ядки или студени супи.Пресните цветчета можем да добавим към студено - пресовани масла или ябълков оцет, а със сушените цветни кошнички стрити на прах да застроим супи.

Изсушени  цветни  кошнички  от невен

Няма коментари:

Публикуване на коментар