КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Сурова ядкова луканка с кълнове от лимец / Raw nuts sausage sprouts spelled /

 

           Предлагам на вниманието ви деликатес от семена, ядки и кълнове, който може да се приготви по всякъкъв повод, подготовка за пикник, дълго пътуване или да разнообрази трапезата ни през  постните периоди на годината.Подходящ е също за Бъдни вечер.
   Рецептата не е сложна и се приготвя лесно, необходимо е само да приготвим кълнове от житни растения - пшеница, лимец, овес или ръж.Аз използвах лимец, поради ниското съдържание на глутен в него.
  НЕОБХОДИМИ  ПРОДУКТИ : 250 грама сухи зърна от лимец, 50 грама ленено семе, 4 - 5 с. л. семена от сусам, 4 - 5 с.л. белени слънчогледови семки, 100 грама микс от ядки - кашу, бразилски орех, стафиди, бадеми и сушени червени боровинки, подправки по избор - аз използвах по 1 щипка от : майорана, риган, кимион, мащерка, червен пипер, сминдух, крива мерудия / от засяти семена на чимена се получава зелено растение, което се бере, когато листата леко пожълтеят.Стрива се на прах, когато се изсуши. / , чубрица, на върха на ножа индийско орехче.Тези , които обичат и употребяват пикантни подправки могат да използват лют червен пипер, микс от различни пипери - бял, розов, черен, хималайска сол.
   Пригответе кълнове от лимеца и ги смелете в пасатор, кухненски робот или машинка за мелене на месо.Смелете в кафемелачка сусама и лененото семе, в пасатор - микса от ядки.Семената на беления слънчоглед оставете цели, за да се виждат в луканката или ги смелете.
    В голяма купа смесете всички продукти и разбъркайте най - напред с лъжица, а после измесете тестото с ръце.Започнете да добавяте по малко вода - 50 - 100 мл., за да се хомогенизира добре сместа.В оригиналната рецепта не се включва добавянето на течност, но аз добавих вода, за да набъбне смляното брашно от сусама и лененото семе.
   Покрийте съда със стреч - фолио и поставете за 12 часа в хладилника.Така сместа ще се овкуси и ароматизира от подправките. На следващия ден изсипете сместа върху алуминиево фолио, стреч - фолио или найлон , оформете луканка, завийте и приберете за 4 - 6 часа в хладилника да стегне.
   Сервирайте самостоятелно или с прясна салата.Луканката може да се съхрани без добавка на вода в хладилника до една седмица.
        Да ви е сладко !

Кълнове  от  лимец

Готов  микс от ядки - бразилски орех, бадем, кашу, стафиди  и сушени  червени  боровинки

Смесване  на всички  продукти  в купа

Размесване  и хомогенизиране  на сместа с част от водата

Готовата  опакована  в найлон  луканка


Луканката  в готов за сервиране вид



Сервиране  на луканката с пресни  чери  домати, пресен  босилек  и маслини  каламата

2 коментара:

  1. Елена като казваш кълнове от лимец, в каква фаза трябва да са? Като тези на снимката, да са едвам пробили зърното?
    Ами кои са правят така, че да изглеждат като тревичка? Те как се наричат?

    ОтговорИзтриване
  2. Жани,
    много се радвам, че проявяваш интерес и ми задаваш тези въпроси.Публикувах някои неща още при създаването на блога, но наистина има въпроси, които са ми убягнали и ще се поправя с повече подробности в следващите публикации.
    Кълновете от житни растения се използват когато се покажат малки кълнчета от семето.Това се отнася за всички белени семена , с премахната външна люспа.Такива са жито, лимец, ръж.Понякога белят и овеса със специална машина.Ечемика обаче, не е белен, защото днес не се използва за хляб както в миналото.От ечемик правя само дълги поници / както при люцерната , дълги 10 - 20 см. / От тези поници консумирам само зелената част като добавка към млека от кълнове или млека от ядки.Самото семе го изхвърлям, защото не е белено и горната външна люспа е много твърда.Ще покажа занапред и такива поници.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване