КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 17 септември 2014 г.

Обикновен киселец / Plain sorrel /


   Обикновеният киселец / Rumex  acetosa L / се отнася към сем.Лападови и е многогодишно, тревисто двудомно растение.Листата са последователни, целокрайни, обхващащи стъблото.Цветовете са зеленикави, събрани на върха на стъблото в рехава метлица.Плодът тъмнокафяво орехче с червеникави крилца.Цъфти май и юни по влажни поляни, ливади и тревисти места.
  Листата съдържат оксалова киселина, вит.С, калциеви, манганови и други соли, корените - дъбилни вещества.
   От листата се приготвят салати, пюрета, студени супи.Киселецът трябва задължително да се използва в прясно или сушено състояние, защото топлинно обработена оксаловата киселина образува оксалатни камъни в бъбреците.
   Сокът от киселец е чудесно средство за стимулиране на лениви черва, което е необходима стъпка при провеждане на прочистващи процедури на дебелото черво.Той има високо съдържание на желязо и магнезий, фосфор, сяра и силиций.Комбинацията от тези елементи прави сока от киселец особено подходящ за поддържане на жлезите с вътрешна секреция.
    Култивираният киселец при редовно бране на листата е целогодишно присъстващ на трапезата ни.Той може цяла зима да се използва като прясна зеленина ако се засее в парник.



Култивиран  киселец в моята градина

Няма коментари:

Публикуване на коментар