КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 17 септември 2014 г.

Чеснова доматена салата с паста от босилек, маслини и белени тиквени семки / Garlic paste tomato salad with basil, olives and peeled pumpkin seeds /





    Босилекът е една от най - често използваните подправки и билки в Средиземноморската кухня.Днешната рецепта е приготвена от  крехките листа на италианския босилек, който от известно време засявам в моята градина.Запазвам си 1 -2 корена в саксия за добавка на пресни листа през зимата към зелени пюрета, салати или ястия.Листата са крехки и много ароматни, с приятен вкус, особено в комбинация с пресни домати и нахут.Босилекът може да се използва и изсушен, като подправка или да служи за лечение на простудни заболявания.Аз поставям босилека на първо място сред лековитите растения на целия храносмилателен тракт.
    За  тази  рецепта  са  необходими : 1 купа измити пресни листа от  италиански босилек, 100 грама белени тиквени семки, сок от 1 лимон, 200 грама черни маслини без костилка.
    Смелете всичко в кухненски робот или блендер.При нужда добавете и малко вода 50 - 100 мл.Пастата е с чудесен вкус, готова за консумация.
   Аз сервирах тази паста със салата от домати, едро нарязани и размесени с тънки филийки чесън.По желание се дабавят 2 - 3 с. л. зехтин.
     Да  ви е сладко !




Няма коментари:

Публикуване на коментар