КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 18 септември 2014 г.

Коприва / Nettle /

 

                Копривата / Urtica  dioica / се отнася към едно от най - добрите ни лечебни растения . Едва ли има човек, който не познава това лечебно растение. Среща се почти навсякъде в България, из храсталаци, запустели места, като плевел в градините .
   Ако човечеството знаеше колко полезна е копривата, не би засаждало нищо друго освен коприва .
   Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата е много полезно растение. Още в древността тя е била на голяма почит. Албрехт Дюрер е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия.Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е изтребена, ако не бе защитена от паренето си .Насекомите и животните да са я унищожили отдавна .
    Копривата е полезна при редица заболявания, тя е перфектна за лечение на екземи, пясък в бъбреците и пикочния мехур. Копривата е най - доброто ни кръвопречистващо и кръвообразуващо растение. Тя влияе добре на панкреатичната жлеза и намалява кръвната захар. При болки в черния дроб и жлъчката, заболявания на далака, стомашни спазми и язви, белодробни заболявания копривата е незаменима .
     При състояния на умора и отпадналост в ранна пролет може да се използва с голям успех прясна коприва. При малокръвие, анемия, тежки заболявания на кръвта, водянка копривата може да се приложи като пресен сок и зелени пюрета .Копривата е богата на желязо и се прилага също при подагра, ревматизъм, плексит, болки в колената.Нажилването с пресни стръкове от коприва е полезно при тези заболявания .Отначало се усеща силно парене на мястото, след това се появяват мехури и мястото силно се затопля След около  20 минути болките отшумяват, мехурите изчезват.
   Всяка пролет и есен можем да проведем прочистващо лечение с чай от коприва.Копривата оказва отлична помощ при стеснявания на съдовете, алергии, сенна хрема.
 Нажилването   с прясна коприва помага също при възпаление на нерв, ишиас, лумбаго.Копривата чудесно помага при косопад и укрепва косъма.Измиването с чай от коприва е полезно не само за косата, но и за целия организъм.
   Не трябва ли да благодарим на Бога за тази му милост да ни дари с такова едно чудодейно растение? В нашето забързано време хората минават покрай него, без да му обърнат внимание и посягат към болкоуспокояващите средства с пълни шепи.Често пъти обаче в действителност помагат нашите добри, за жалост потънали в забрава, лечебни билки.
    Започнете още днес лечение с коприва ! Нека лечебните ни растения навлязат отново в нашия дом ! Въоръжете се през пролетта и есента с ножица и ръкавици и се отправете към необятната Божия природа ! Колкото по прясна се употребява копривата, толкова лечебният ефект е по - голям.
  Накиснете за 12 часа пресни стръкове от коприва и напръскайте с екстракта  всички растения в градината си против вредители.Когато стръковете се накиснат 24 часа екстрактът може да се употреби като тор за растенията.
   Използвайте есента за да съберете и изсушите пресни стръкове от коприва.Прибавяйте изсушеният прах към храната си.Използвайте пресните млади леторасти от коприва за приготвяне на зелени пюрета, салати и супи.През студените зимни месеци чаят и супата от сушена коприва са незаменими.
     Бялата мъртва коприва и гръцката коприва могат успешно да ни помогнат при тежки бъбречни кризи, а корените от тях да ни служат за приготвяне на ястия, подобно на аспержите.Тези видове са с по - дребни, непарливи  листа и по селата хората ги употребяват за изхранване на птици / пуйчета и пилета/.Наберете си от тях, както правя аз и ги използвайте през зимния сезон при всякакви възпаления на органите.

Обикновена  коприва


Гръцка  коприва - обърнете внимание на листата .Те са по - дребни и при допир не парят.


             

Няма коментари:

Публикуване на коментар