КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 10 септември 2014 г.

Обикновен щир / Plain amaranth /


      Обикновеният щир /Amaranthus retroflexus L. / е едногодишно тревисто растение, разпространен повсеместно в нашата страна по буренясали места, ниви и градини.Листата са ланцетни или яйцевидноланцетни, на върха с късо осилче,с власинки по ръба,жилките и дръжката.Цветовете са дребни, събрани в сбита, класовидна метлица, разположена на върха на стъблото.семената са черни, лъскави, дребни.
   От младите листа и стъбла се приготвят супи,баници,пюрета,плънки за сарми или палачинки.За зимата могат да се сушат.Щирът може да се добави в прясно или сушено състояние към смлени ядки или кисело мляко.
     Щирът особено много се използва в гръцката и италианската кухня и се продава по пазарите.
   Семената на щира също се използват като добавка към ястия, салати и супи.



Няма коментари:

Публикуване на коментар