КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО
сряда, 10 септември 2014 г.
Обикновен щир / Plain amaranth /
Обикновеният щир /Amaranthus retroflexus L. / е едногодишно тревисто растение, разпространен повсеместно в нашата страна по буренясали места, ниви и градини.Листата са ланцетни или яйцевидноланцетни, на върха с късо осилче,с власинки по ръба,жилките и дръжката.Цветовете са дребни, събрани в сбита, класовидна метлица, разположена на върха на стъблото.семената са черни, лъскави, дребни.
От младите листа и стъбла се приготвят супи,баници,пюрета,плънки за сарми или палачинки.За зимата могат да се сушат.Щирът може да се добави в прясно или сушено състояние към смлени ядки или кисело мляко.
Щирът особено много се използва в гръцката и италианската кухня и се продава по пазарите.
Семената на щира също се използват като добавка към ястия, салати и супи.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар