КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 24 септември 2014 г.

Хранителен режим при диабет / Diet for diabetes /

   Диабетът е заболяване, бич за нашето съвремие.То за жалост поразява дори и малки деца в различна възраст.Това е едно от най - коварните заболявания, защото поразява почти всички органи, но най - вече зрението и води до много трудно зарастване на раните.
   Можем ли с подходящ хранителен режим да подобрим състоянието си при това заболяване? Отговорът е : можем.Необходимо е желание и вяра от наша страна и резултатите рано или късно ще дойдат.
     Една от причините за диабета е преживян силен стрес, той се влияе силно от психическото и емоционалното състояние на човека.Но има растения, които чудесно могат да ни помогнат в борбата при сваляне на кръвната захар.
   В недалечното минало официалната медицина препоръчваше хранене на диабетиците с месо, но какъв парадокс - те подобряват състоянието си в днешно време именно хранейки се със сурова или до 80 % сурова храна.
    За всички диабетици напълно трябва да се изключат гладуванията на вода.Те могат да правят това само за не повече от 3 дни.
   В нашата страна съществува изобилие от растения, както зеленолистни, така и кореноплоди, които могат да се използват под форма на смутита, пресни салати или сокове.
   За диабетиците е категорично забранено термично обработеното нишесте и меда.Медът има много висок гликемичен индекс, т.е.бързо повишава кръвната захар.Термично обработено нишесте това са - картофи / във всичките им топлинно обработени форми /, хляб, макарони и други тестени изделия, кремове приготвени с нишесте, добавка на брашно или нишесте при приготвяне на ястията, ориз и всички сварени зърнени храни./ жито, булгур, просо, ръж  и др. /
      Като най - силно действащи растения в борбата с диабета мога да посоча следните : тученица, ерълма / гулия /, паламида, индрише, кълнове от суров нахут и фий, листа от боровинка / брани преди узряването на плодовете /, бобови шушулки.
   Ето растенията , които подбрах за използване при диабетици :
- пресен  спанак
- червено цвекло / кореноплод и листа /
- кълнове от сминдух
- гулия / земна круша, земна ябълка, топинамбур, ерусалимски артишок, ерълма /
- корени и листа от синя жлъчка
- аспержи, праз и зеле
- краставици и моркови
- чесън и лимонов сок
- зелен фасул, бамя, маруля, брюкселско зеле, бакла
- офика, трънка, боровинка, глог
- корени и стръкове цариче
- листа и плод от черница
- паламида 
- индрише
- ленено семе
- латинка и живовляк
- здравец
- брезов сок и листа
- глухарче / дръжки /
- листа къпина и боровинка / брани преди узряване на плодовете /
- целина, магданоз и репички
- коприва
- бобови шушулки
- филизи бъз
- кълнове от почти всички бобови растения, най - вече нахут и фий / уров /
  Тези растения можем да си набавим почти през всички сезони, да приготвяме чай от билките или масла с участие на индрише, здравец, глухарче, листа боровинка и къпина и да използваме за салати.Пресни смутита могат да се приготвят от спанак, краставица, сок от моркови и авокадо.По едно листо от здравец или индрише може да се изяжда всеки ден.
    През зимния период от кореноплодите се приготвят пресни сокове и салати.Гулията, в различни комбинации трябва непременно да присъства на трапезата всеки ден.
     Суровата паста от покълнал нахут или фий е чудесно средство при диабета.Ако режимът включва и определено количество готвена храна да се употребяват бобови растения, царевично, елдено или нахутено брашно за приготвяне на палачинки или сладкиши.Може да се използва също качамак или замразена царевица / само измита с гореща вода/.
     Ако желаем да запазим някои зеленолистни за зимния период те се засяват в сандъчета, саксии или парници.
   За запазване на билките може да се използва и млечно - кисела ферментация.
Приготвяне на билки чрез запазване посредством натурална ферментация 
В средни по големина буркани се нарязват билките / например глухарче, целина, коприва /.Притискат се много плътно да няма въздух между тях.Заливат се с малко натурална суроватка или сок от домашно кисело зеле.Бурканът се допълва с вода, но не до горе.Оставя се място , за да могат да ферментират.Два дни бурканът се държи на топло, за да започне ферментацията.След това се прибира на хладно и за около 6 седмици е готово за ползване.
    Билките могат да се използват дори при не напълно завършена ферментация, да се добавят към ястия или салати.В случай, че добавите само суроватка тя трябва леко да се подсоли, за да може да протече ферментация.Използвайте малко сол, тъй като всички зеленолистни съдържат определено количество сол и трябва много внимателно да се осоляват / предимно с морска или хималайска сол /.
   За диабетиците също могат да се използват като добавка към салати сурова бакла, суров и крехък зелен боб, сурова бамя, също хумус и всякакви варианти на паста от нахут./ при частично използване на варена храна /.Гулията, обработена на пара или под форма на натурална туршия също може да се включи в менюто на диабетика.

2 коментара:

  1. Много ценна за моето семейство публикация -
    благодаря ти за полезните съвети, факти и рецепти!
    Поздрави за теб, Елена!

    ОтговорИзтриване
  2. Тази информация публикувах по желание на много диабетици, които имат желание да променят начина си на хранене.При някои от тях вече са получени и първите резултати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване