КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

четвъртък, 25 септември 2014 г.

Натурално пюре от круши с лимонов сок / Natural mashed pears with lemon juice /

 

    КРУША - / Pyrus  domestica / По стъблото, което достига от 6 - 20 м. височина, крушата прилича много на ябълката.Плодът е устроен както плодът на ябълката с тази разлика, че в повечето случаи около семенното гнездо се намира пръстен от каменисти клетки.За дива форма трябва да се приеме Pyrus communis, която е местен вид в Средна и Южна Европа, Мала Азия и Северен Иран.По всяка вероятност културният вид се е получил от диви вариетети и от спонтанно кръстосване на дивата круша с други видове круша.За партньор в кръстосването между другото се смятат Pyrus salicifolia, чиито листа приличат на листата на градинския чай, бадемоподобната круша  Pirus  amygdaliformus  и снежната круша  Pirus  nivalis, която се отглежда в Южна Европа.
    Крушата е много старо културно растение.От Персия и Армения тя се разпространила през Мала Азия до Гърция и от там до Римската империя.От Рим тя била пренесена през Алпите на север.Днес познаваме повече от 1500 сорта круши, които се култивират във всички континенти.
  При облагородяване на крушата в повечето случаи за подложка се използва дюлята.
В сравнение с ябълката крушата има по - дълбока коренова система и предпочита сухи и топли места върху дълбоки и богати с хранителни вещества почви.Зимните сортове изискват за своето узряване топли южни места.
   Една голяма група образуват масловките с разтапяща се и ароматна месеста част на плода.Друга група е групата на кръглите, твърди круши.
Крушата е бедна на плодови киселини, но богата с минерални вещества, което я прави ценна диетична храна.Главни износители на круши са Италия и Холандия.
Дървесината на крушовото дърво е много твърда и здрава, използва се за технически цели и производство на фурнири.
          Това вкусно пюре направих набързо за сутрешна закуска в блендера.Есента е сезонът, в който се прибират и съхраняват плодовете за зимата.
    Показаните на снимката плодове са от моята градина и когато престоят 2 - 3 седмици напълно омекват.Даже някои набрани от дървото плодове бяха меки, с чудесен сладък вкус.Обелих плодовете и реших да ги смеля в блендера на пюре, за по - бързата им консумация.Използвах  3- 4 плода и сок от 1 лимон.При нужда добавете при смилането и около 100 мл. вода или мед / по желание /.
    Да ви е сладко !








Няма коментари:

Публикуване на коментар