Крушата е много старо културно растение.От Персия и Армения тя се разпространила през Мала Азия до Гърция и от там до Римската империя.От Рим тя била пренесена през Алпите на север.Днес познаваме повече от 1500 сорта круши, които се култивират във всички континенти.
При облагородяване на крушата в повечето случаи за подложка се използва дюлята.
В сравнение с ябълката крушата има по - дълбока коренова система и предпочита сухи и топли места върху дълбоки и богати с хранителни вещества почви.Зимните сортове изискват за своето узряване топли южни места.
Една голяма група образуват масловките с разтапяща се и ароматна месеста част на плода.Друга група е групата на кръглите, твърди круши.
Крушата е бедна на плодови киселини, но богата с минерални вещества, което я прави ценна диетична храна.Главни износители на круши са Италия и Холандия.
Дървесината на крушовото дърво е много твърда и здрава, използва се за технически цели и производство на фурнири.
Това вкусно пюре направих набързо за сутрешна закуска в блендера.Есента е сезонът, в който се прибират и съхраняват плодовете за зимата.
Показаните на снимката плодове са от моята градина и когато престоят 2 - 3 седмици напълно омекват.Даже някои набрани от дървото плодове бяха меки, с чудесен сладък вкус.Обелих плодовете и реших да ги смеля в блендера на пюре, за по - бързата им консумация.Използвах 3- 4 плода и сок от 1 лимон.При нужда добавете при смилането и около 100 мл. вода или мед / по желание /.
Няма коментари:
Публикуване на коментар