КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

сряда, 1 октомври 2014 г.

Използвайте сезонната продукция от собствената ви градина / Use seasonal produce from your own garden /

  Векове наред хората са били облагодетелствани от продукцията произведена на тяхната земя.Продукцията на нашата земя е изключително богата и разнообразна.Живеещ близо до земята, българинът в миналото е използвал непосредствено нейните дарове през всички сезони.
   Още от ранна пролет на наше разположение са всички зеленолистни - коприва, лапад, киселец, спанак, салати и марули, репички, глухарче, иглика, паричка, пресен лук и чесън.Ето това зелено разнообразие трябва да присъства на трапезата всекидневно в натурален, суров вид.Салатите трябва да се консумират веднага след приготвянето им, след престояване те губят ценни витамини, ензими и соли.
   Лятото е сезонът, който настъпва с поредица от други сезонни продукти - краставици и домати, сезонни плодове, пиперки и тиквички.Лятото е подходящ сезон за използване на всички дарове на природата под форма на сезонна прясна салата.Салатата спокойно може да замени порцията топлинно обработена храна в горещите летни дни.Подправена подходящо със зехтин, лимонов сок, ябълков или балсамов оцет, чесън, хрян или лук тя лесно може да стане любима храна.В своя разцвет са и билките, от които можем да приготвим салати, пюрета, гарнитури или основни ястия.
  Есента ни поднася още по - богата на багри трапеза.На почит са патладжанът, тиквата, брюкселското зеле, карфиолът и броколито.Цветната палитра се допълва от ябълките, крушите и гроздето.Билките все още не са загубили аромата и свежестта си.Наболи са пресни стръкчета коприва и глухарче, тученица, живовляк, невен и слез.Използвайте максимално тази есенна палитра от зарзавати в пресния им вид.
  Ето че настъпва време, когато студеният зимен вятър е помел всичко, което се намира над земята.Но Бог не е забравил човека и е скрил в земята кореноплоди с чудесен вкус и аромат.Използвайте цялостно кореноплодите, с техните листа.Гулията, пащърнака / листата му не се употребяват за храна, защото предизвикват изгаряне на кожата / , червеното цвекло, целината, морковите, корените на магданоза, алабаша , зелето, хряна, лука и чесъна са чудесна прясна и свежа храна.За зимните месеци природата ни е осигурила още една естествена консерва - черупчестите плодове / орехи, бадеми, кайсиеви ядки, лешници, кестени /.Ценна храна са и всички ядливи семена - сусам, слънчоглед, тиквени семки, маково семе, копърово семе, семе от целина и магданоз.
   Много хора днес се стараят да използват продукти, характерни за други страни.В това няма нищо лошо, на трапезата ни може и трябва да навлизат нови, непознати за нас вкусове.Но предпочитани трябва да бъдат продуктите, произведени на наша територия или от нашата  градина.
     Когато посрещате гости поднесете на масата кошници със свежи зеленчуци и плодове от вашата градина ! Използвайте домашно произведени ядки, семена и зърна ! Удовлетворението от саморъчно произведената продукция е неописуемо.

Копър от  моята градина - съцветие



Букет  от  домашно отгледана  лавандула

Лук  - резанец, който отглеждам  в голяма  саксия  в  градината.Реже  се с ножичка.

Домашно  отгледана дива чубрица  от  градината  ни

Листно  салатно цвекло / манголд /, което дава листна маса от ранна пролет до късна есен

Дръвче  арония  в  нашата  градина

Червено  салатно  цвекло

Целина  

Италиански босилек, който отглеждам целогодишно в саксия, в парник и в градината

     

2 коментара:

  1. Ех че хубаво! Поздравления за градинката и продукцията ти :) ! Аз все още не съм го измислила, как да се снабдя с градина...

    Хубав и слънчев ден!

    Поздрав:
    Антония

    ОтговорИзтриване
  2. Тони,
    специално за хората живеещи в апартаменти в големите градове в момента подготвям публикация как могат да си произвеждат домашно отгледани кълнове или зеленчуци.Ще я публикувам в най - скоро време, все още не е готова.
    Поздрави и приятни почивни дни !

    ОтговорИзтриване