КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

неделя, 19 октомври 2014 г.

Зимен концентрат от ароматични корени / Winter concentrate of aromatic roots /



     Средата и краят на октомври е подходящото време за приготвяне на смес от ароматни корени.Това е време, в което изобилно на пазара присъстват корени от целина, магданоз, пащърнак и моркови.Всяка година си приготвям този концентрат и го използвам самостоятелно като салата, като добавка към ястия, супи и гарнитури.
  Ето оригиналната рецепта : 1 голяма глава целина, заедно с листата,1,5 кг. моркови, 1/2 кг. кромид лук, 2 - 3 големи корена пащърнак, 4 - 5 китки магданоз, заедно с корените, по 2 с.л. сол на килограм маса, растителна мазнина за заливане.
Зеленчуците и подправките се почистват, измиват и нарязват на едро.Смилат се на машинка за месо, блендер, пасатор.Могат да се настържат на едрото ренде.Аз овкусих със сол на вкус / хималайска /, използвах само корените и зеленината, без да добавям лук.Малко измених тази година рецептата като в сместа включих връзка копър, заедно с корените и листата от морковите.Зелената част на корените се нарязва на ситно най - лесно със сатърче за рязане на зеленчуци.Количеството на корените може да е различно, според вкусовете и предпочитанията.Аз използвах магданоз без корените, закупих от пазара само листна част.Не можах да намеря корени.Имах засят в градината ни коренов сорт, който тази година образува много едри корени, но сляпото куче го извади и си го складира някъде за зимата.
Сместа се реди в буркани, на пластове като с ръка или с дървено чукче се притиска, така че да се образува сок.Във всеки буркан се оставя свободно място / под гърлото / , долива се растително масло и бурканът се затваря с капачка.Маслото трябва добре да покрие зеленчуците.
Сместа се съхранява в хладилник или на студено и трае около 6 месеца при правилно съхранение.
Зелената част / листата / на пащърнака предизвикват изгаряне на кожата, така че внимавайте ако използвате домашно отгледан пащърнак.Използвайте големи корени от пащърнак, с тях се работи по - лесно, коренът в средата има една влакнеста по - твърда част, която трябва да се нареже с много остър нож.
Тази смес от корени е на голяма почит в нашия дом и е много вкусна и ароматна.


Корени  от  целина  - български сорт, по - ароматна е.


Моркови / заедно с листната част /, магданоз и копър 


Корени  от  пащърнак


Настърган  корен  на  пащърнак




Готовата смес от корени и зеленина


Зеленчука, залят със зехтин

4 коментара:

  1. Страхотна идея Ели! Дано намеря време да си направя тази година, Преди няколко години си правих, но без мазнината и ползвах при нужда от зеленчуков бульон. Благодаря ти!

    Поздрав:
    Антония

    ОтговорИзтриване
  2. Тони,
    препоръчвам ти да си направиш, много е вкусен и ароматен този концентрат.Аз го заливам отгоре с растителна мазнина, така получих рецептата, за по - голяма трайност.Но сигурно ще стане и без никаква мазнина, щом зеленчуците са отделили достатъчно сок.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
  3. Да, със сигурност е вкусна тази смес.
    Ели, благодаря за чудесната идея!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Сместа е чудесна и може да се използва по най - различен начин.Когато дълго престои в хладилника корените леко започват да ферментират.По тази причина трябва да се остави повече място под гърлото на буркана, за да не се разлива мазнината.Трябва хубаво да се притиснат зеленчуците, за да няма въздух.
    Поздрави и благодаря за коментара !

    ОтговорИзтриване