КУЛИНАРЕН БЛОГ ЗА СУРОВОЯДСТВО,ВЕГАНСТВО И ВЕГЕТАРИАНСТВО

понеделник, 29 септември 2014 г.

Натурални хлебчета от кълнове на лимец и сушени зеленчуци / Natural breads germ spelled and dried vegetables /



      Тези натурални хлебчета са подходящи за есенния сезон, в който са обострени всички стомашно - чревни заболявания.Приготвят се лесно и бързо от налични кълнове на житни растения и накиснати във вода сушени зеленчуци.
НЕОБХОДИМИ   ПРОДУКТИ ЗА ТАЗИ РЕЦЕПТА СА : 250 грама сухи зърна на лимец, 4 - 5 с.л. с връх суха смес от сушени зеленчуци.
 Пригответе кълнове от жито, ръж, лимец или овес.Накиснете за 1 нощ сушените зеленчуци.Смелете всичко 2 - 3 пъти в машинка за мелене на месо.Прехвърлете сместа в купа и омесете с ръце или разбъркайте с дървена лъжица.Аз не добавих никакви подправки и сол.Направете хлебчета и с тъпата страна на ножа оформете прорези в средата.
   Украсете с пресен босилек, резени домати и цветчета невен.
Тези хлебчета могат да се приготвят по време на пости, през периоди на диетични режими, пикник или пътуване.
       Да ви е сладко!

Сухи  зърна от  лимец

Кълнове  от  лимец  в близък  план


Суха  смес  от  сушени  зеленчуци

Накиснати  във вода сушени  зеленчуци

Смлените  и  разбъркани  лимец  и  зеленчуци

Готовото  за  поднасяне  натурално  хлебче






8 коментара:

  1. Ели, привет!

    Интересна и разнообразна информация има в блога , поздрави!

    Допада ми рецептата за суровите хлебчета, ще я пробвам.
    Аз, до сега съм правила сурови хлебчета от кълнове лимец, смлени лешници и калиева сол.Не съм пробвала със зеленчуци.
    По принцип, обичам сама да си приготвя, каквото мога и ще трябва да си изсуша зеленчуци.Използвам фурната на ел.печка, като я включвам на около 50 градуса и оставям леко открехната вратичката й.

    Поздрави и пожелания за здраве, късмет и много успехи!
    По принцип , предпочитам домашно приготвените прод

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рос, здравей,
      мисля, че не трябва да изсушаваш хлебчетата във фурната.Така премахваш соковете, които се съдържат в кълновете.А те съдържат витамини, ензими , ферменти и най - чистата дестилирана вода, която е балсам за организма.Аз правя през лятото тънки палачинки от кълнове, но ги суша на слънце при естествена температура, за 2 - 3 часа, не повече.Иначе точно тази дестилирана, най - полезна за организма вода се изпарява.
      Поздрави !

      Изтриване
  2. Ели, привет!

    Извинявам се за недописаното последно изречение.Не знам как се е получило.

    Бих искала да те попитам за кълновете от бобови култури.
    Четох, че е по-добре да се сварят за 3-5 минути.
    Ти как ги ползваш , сурови или с лека термична обработка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Рос,
      използвам кълновете само сурови, така по - лесно се усвояват.Трябва обаче да са много добре смлени.Имам публикувани рецепти, които можеш да видиш.Аз ги добавям в салати, но по - добре стават смлени и овкусени под формата на вкусна паста.
      Поздрави !

      Изтриване
  3. п.с. В коментара си от 30.01.15 съм имала предвид , да изсуша зеленчуците за хлебчетата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рос,
      зеленчуци към кълновете могат да се добавят - сурови пресни или изсушени.Аз си суша зеленчуци през лятото на село, но понякога купувам, когато ми се наложи.По - добре е сушените зеленчуци да се накиснат предварително във вода и така да се добавят.Някои суровоядци използват и гъби - пресни или сушени, но аз не съм пробвала.Суша всичко на слънце, а не във фурната.
      Поздрави !

      Изтриване
  4. Благодаря, за отговора, Ели!

    И аз ползвам кълновете сурови и смачкани/стрити/, но за бобовите , понеже на няколко места четох да се попарват/сваряват кратко/ имам някакви притеснения.., но ще пробвам.

    Аз също предпочитам да суша на слънце и изобщо съм привърженик на натуралните неща, най-общо казано.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не се притеснявай,
      няма да ти навредят, могат само да ти помогнат, но трябва да са сурови и добре смлени.Аз ги използвам вече толкова години и съм много доволна.Не използвам само бял боб / български фасул / - за мен е тежък, имам язва.
      Поздрави !

      Изтриване